AMSTERDAM - Onmogelijk? Soms zelfs gevaarlijk? De doorsnee Nederlander gelooft er niets van. We multitasken ons een slag in de rondte, blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van Psychologie Magazine.
De meeste Nederlanders denken dat ze zo’n drie dingen tegelijkertijd kunnen doen. Eén op de twintig zegt zelfs makkelijk vijf taken te combineren. Slechts een minderheid van 23 procent vermoedt dat hij minder productief wordt van multitasken. Terwijl het meestal toch echt tijdverlies veroorzaakt.
Vrouwen Maar liefst 79 procent van de vrouwen is ervan overtuigd dat ze goede multitaskers zijn. Van de mannen denkt 54 procent zo over zichzelf. Vrouwen zeggen ook minder vaak dat ze gestrest raken van multitasken.
De meeste Nederlanders - vooral vrouwen - zijn het eens met de stelling dat vrouwen beter zijn in multitasken dan mannen. Toch is dat een mythe, zegt onderzoeker Niels Taatgen van de Rijksuniversiteit Groningen. Moeten vrouwen taken combineren die helemaal nieuw zijn voor hen, dan presteren ze even goed (of slecht) als mannen.
Welke taken Bijna de helft (46 procent) zegt regelmatig met het bord op schoot voor de buis te zitten. Dat zijn overigens vooral singles en mensen zonder kinderen. Ook de auto is een populaire plek om te multitasken. Van de mensen met een rijbewijs zegt 30 procent regelmatig te bellen. En hoewel het niet mag, geeft 9 procent toe er regelmatig te sms’en.
Ook op de fiets multitasken we er lustig op los: 17 procent belt regelmatig tijdens het fietsen en 13 procent verstuurt berichten. Bijna één op de tien Nederlanders facebookt, hyvet of twittert regelmatig tijdens een ‘live’ gesprek.
Steekproef DirectResearch baseert deze cijfers op een representatieve steekproef onder 298 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar (148 vrouwen en 150 mannen). Het volledige artikel over multitasken staat in het oktobernummer van Psychologie Magazine.
- Psychologie Magazine