5 vragen over... starten met hardlopen
Wil je beginnen met hardlopen? Maar weet je niet precies hoe en wat je nodig hebt? Gezondheidsnet vroeg het aan Patrick Aris van de Atletiekunie en loopcoach Renate Wennemars.
Lopen is leuk én gezond. Je wordt er slanker en fitter van en steekt beter in je vel. Tips & tricks om nog efectiever te lopen, vind je in deze special.
Wil je beginnen met hardlopen? Maar weet je niet precies hoe en wat je nodig hebt? Gezondheidsnet vroeg het aan Patrick Aris van de Atletiekunie en loopcoach Renate Wennemars.
Hardlopen is een zware sport voor je knieën. Bij elke pas moeten ze twee à drie keer je lichaamsgewicht opvangen en daardoor willen ze wel eens gaan protesteren. Een blessure die vaak voorkomt bij sporters die veel kilometers maken, is de zogenaamde lopersknie. Wat is dat precies en hoe zorg je ervoor dat je weer soepel kunt lopen?
Een gezonde geest huist in een gezond lichaam, dat weten we allemaal. Maar soms kost het moeite van de bank af te komen. Daarom tien redenen om snel in je hardloopschoenen te schieten.
Beginnen met hardlopen is best lastig. Hoe ver, vaak en lang moet je rennen? Er zijn veel opbouwschema’s te vinden, maar die zijn niet altijd even eenvoudig. Zou het niet heerlijk zijn als een coach je door de training loodst en je vertelt wat je precies moet doen? Dat kan met een trainer op je mp3-speler.
Wandelen en hardlopen is natuurlijk hartstikke lekker en gezond, maar het heeft wel een klein nadeel. Het doet namelijk niet zo heel veel voor je bovenlichaam. De XCO walking & running brengt daar verandering in. Voor GezondheidsNet testte ik deze kleinere versies van de XCO-trainer.
Na maandenlang trainen is het eindelijk zo ver: je maakt je debuut op een officieel loopevenement. Of je nu voor het eerst de finish van een 5 kilometerloop probeert te bereiken of voor de halve marathon gaat, het blijft spannend. Wat mag je niet vergeten? Tien tips voor een perfect voorbereide start.
Het is niet altijd makkelijk om een comfortabele hardloopschoen te vinden. De keuze is enorm en geen voet is hetzelfde. Toch loont het de moeite om een beetje tijd te besteden aan het vinden van een paar dat perfect past. Waar moet je op letten?
Enkele maanden geleden begon ik met trainen voor een grote hardloopwedstrijd. Al vrij snel heb ik last gekregen van mijn voeten die lijken te willen verkrampen. Na de wedstrijd - met een zware eindsprint - is de pijn in met name mijn rechter voet niet meer weggeweest. Insmeren met verkoelende zalf helpt tijdelijk. Naast hardlopen doe ik ook aan ijshockey. Het duurt nu al een paar weken en ik ben het behoorlijk zat. Op dit moment willen beide voeten steeds verkrampen. Toch heb ik het gevoel dat een bezoek aan een huisarts wat overdreven is?