Ik ben zwanger en heb een verstopte neus: wat kan ik gebruiken?

Allergie, verkoudheid of zwangerschapsrhinitis: iedereen gebruikt weleens een neusspray voor een verstopte neus. Wat voor neussprays en neusdruppels zijn er? Wat is het meest veilig om te gebruiken als je zwanger bent? Moeders van Morgen - onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb - legt het uit.
Wat is zwangerschapsrhinitis?
Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap vaker last van een verstopte neus dan vóór ze zwanger werden. Dit kan komen door hormonale veranderingen. Als je zwanger bent neemt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam flink toe. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slijmvliezen meer slijm aanmaken. Hierdoor kan het zijn dat je vaker een verstopte neus hebt. We noemen deze klacht zwangerschapsrhinitis.
Hebben neussprays of druppels effect op mijn baby?
Nee, in het algemeen niet. Omdat je neusdruppels of sprays lokaal in de neus gebruikt, wordt er weinig van opgenomen in je bloed. Zolang je je aan de gebruiksaanwijzing van de spray of druppel houdt zal er daardoor weinig bij je baby terechtkomen.
Welke neussprays kun je gebruiken bij verkoudheid of zwangerschapsrhinitis?
Bij de drogist kun je een aantal verschillende neusspray-varianten kopen:
- zoutoplossing (natriumchloride)
- ipratropium
- xylometazoline (soms met ipratropium)
- oxymetazoline
- tramazoline
Een zoutoplossing neusspray of druppel heeft hierbij de voorkeur. Dit werkt door het verdunnen van het slijm in je neus- en keel. Daardoor komt het slijm makkelijker los.
Xylometazoline, oxymetazoline en tramazoline werken door de bloedvaten in je neus te vernauwen. Het neusslijmvlies slinkt hierdoor. Het is belangrijk om deze medicijnen niet langer dan zeven dagen achter elkaar te gebruiken. Dit kan de klachten van de verstopte neus verergeren. Daarnaast is niet bekend of langer gebruik een effect kan hebben op de bloedvaten van de placenta. Dit is niet goed genoeg onderzocht.
Ipratropium werkt in de neus door het verminderen van de slijmproductie. Er is weinig onderzoek gedaan naar ipratropium in neussprays. Er komt waarschijnlijk heel weinig van in het bloed terecht. Tot nu toe zijn hier geen nadelige effecten van bekend.
Wat als ik een verstopte neus heb door een allergie?
Wanneer je een verstopte neus hebt door een allergie kun je het beste de allergie zelf behandelen met lokale medicijnen. Denk hierbij aan een neusspray of druppels. Er bestaan hiervoor verschillende opties bij de drogist:
- azelastine neusspray of druppels
- cromoglicinezuur neusspray of druppels
Beide opties kun je gebruiken tijdens de zwangerschap. Deze medicijnen remmen de werking van histamine, het stofje dat vrijkomt bij een allergie.
Je kunt ook tabletten tegen allergieën gebruiken. Meer informatie hierover vind je in de MediMama-app.
Kun je verslaafd raken aan neusspray?
Bij een verstopte neus pak je al snel een neusspray erbij. Dit kan doorgaans ook geen kwaad, zolang je deze niet langer dan de aangegeven periode op de verpakking gebruikt. Bij xylometazoline, tramazoline en oxymetazoline bestaat de kans dat je lichaam gewend raakt aan deze neusspray als je deze langer dan zeven dagen gebruikt. Hierdoor blijf je de neusspray gebruiken. Je kan verslaafd worden aan deze neusspray. Ook van zwangere vrouwen krijgen we soms de melding dat zij verslaafd zijn aan neusspray.
Als je oxymetazoline, tramazoline en xylometazoline neusspray te veel gebruikt, kan het mogelijk in je bloed komen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat er op andere plekken vaatvernauwing optreedt, zoals bij de placenta bij zwangere vrouwen. Het is niet goed genoeg onderzocht hoe groot dit risico is. Voor de zekerheid is het belangrijk om deze neusspray alleen te gebruiken volgens het voorschrift van de verpakking.
Ben je verslaafd aan neusspray? Vraag om hulp bij je huisarts of verloskundige.
Hoe zit het met andere medicijnen?
Voor dit soort vragen kun je de MediMama-app gebruiken. Hiermee vind je eenvoudig en snel overzichtelijke informatie over de veiligheid van medicijnen tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode. Download de app nu gratis in alle appstores; al meer dan 15.000 mensen gingen je voor!
Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.