Overgangsverschijnselen. Herken je ze?
De overgang is een volkomen natuurlijk proces, waarbij wordt gezocht naar een nieuw evenwicht. Dat gaat gepaard met lichamelijke ongemakken. Een opsomming.
De meeste vrouwen komen rond hun vijftigste in de overgang. Welke hormonale veranderingen zijn er in de overgang, welke verschijnselen kunnen die geven en wat kan er aan gedaan worden?
De overgang is een volkomen natuurlijk proces, waarbij wordt gezocht naar een nieuw evenwicht. Dat gaat gepaard met lichamelijke ongemakken. Een opsomming.
De menopauze verandert het lichaam. Er wordt iets meer vet opgeslagen op de buik, de spiermassa wordt minder en alles gaat wat meer hangen. Waarom is het juist nu zo belangrijk in beweging te blijven?
Naast de bekende ongemakken kan de overgang ook de nodige extra kilo's met zich meebrengen. De oplossing: een nieuw evenwicht vinden tussen je voeding en je energiegebruik.
Natuurlijk kun je medicijnen, hormonen of voedingssupplementen gebruiken om de overgang wat te versoepelen. Maar wist je dat goede voeding je ook kan helpen? Pas je voedingspatroon aan met deze tips.
In het jachtige leven van de Westerse mens is het belangrijk om een goede nachtrust te hebben. De gevolgen van een nachtje zonder slaap zijn de volgende dag gelijk merkbaar. Tijdens de overgang kan slapeloosheid vaker voorkomen. Hoe pak je slapeloosheid aan?
Bij overgangsklachten denk je waarschijnlijk direct aan opvliegers. Ook verandering in gewicht, slaapproblemen en hevige emoties zijn verschijnselen die de meeste mensen wel kennen. Toch gaat de menopauze vaak gepaard met nog meer veranderingen in het lichaam. En die klachten zijn lang niet allemaal even voor de hand liggend.