Helft vijftigplussers vindt dat ze te weinig sporten

Een op de zeven volgde het afgelopen jaar een dieet

sporttas
Getty Images

Maar liefst 56 procent van alle Nederlanders tussen de vijftig en 65 jaar oud vindt dat zij het afgelopen jaar te weinig hebben gesport. Zes op de tien ondervraagden zegt in de afgelopen twaalf maanden zelfs niet één keer serieus te hebben getraind. Opvallend genoeg zijn vooral mannen niet te spreken over hun sportieve prestaties. Zo zegt 58 procent dat ze het afgelopen jaar te weinig hebben gesport, tegenover 55 procent van de vrouwen.

Voldoende beweging helpt om fit en zelfstandig oud te worden. De Beweegrichtlijnen adviseren volwassenen om wekelijks minstens 150 minuten matig of intensief te bewegen, zoals wandelen of fietsen en twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Toch lukt dat veel vijftigplussers niet. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft vindt dat ze het afgelopen jaar te weinig hebben gesport. Vooral in Noord-Holland sporten vijftigplussers te weinig: 64 procent vindt dat ze afgelopen jaar onvoldoende hebben bewogen.

Lees ook: wanneer beweeg je voldoende?

Oplopende zorgkosten

Naast een betere gezondheid en conditie, leidt geregeld bewegen ook tot een betere geestelijke gesteldheid. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 59 procent van de respondenten weleens piekert over hun oude dag. Bijna een derde van hen is zich in de afgelopen drie maanden zelfs meer zorgen gaan maken dan voorheen. Veel vijftigplussers vragen zich af hoe hun financiële situatie er straks uitziet. Uit een eerdere Mantelzorgmonitor bleek dat 48 procent vreest voor financiële problemen na pensionering. Gezondheid is ook een belangrijke bron van onrust, zo zet maar liefst dertig procent van alle ondervraagden geld opzij voor onvoorziene zorgkosten. Deze groep anticipeert op mogelijke medische uitgaven die door de zorgverzekering niet volledig worden gedekt. Maar liefst 34 procent van de ondervraagde alleenwonenden zet geld opzij voor toekomstige zorguitgaven.  Deze zorgen lijken gegrond want tien procent van de respondenten is weleens financieel in de problemen gekomen door onverwachte medische uitgaven.

Gezond ouder worden

Omdat het veel ouderen niet lukt om geregeld te sporten, proberen ze dit te compenseren met hun voeding. Zo zegt maar liefst 83 procent van de ondervraagden bewust hun eetpatroon in de gaten te houden. Een op de zeven vijftigplussers volgde het afgelopen jaar zelfs een speciaal dieet, zoals keto en glutenvrij.

Deze cijfers komen uit de Mantelzorgmonitor van het niet-medische hulpplatform Beep for Help, een periodiek onderzoek onder 1.070 Nederlanders tussen de vijftig en 65 jaar oud, uitgevoerd door Panelwizard. Beep for Help verbindt hulpvragers en -gevers aan elkaar. 

Auteur