Ik ben te snel geïrriteerd en lach niet meer zoals vroeger. Bovendien begin ik daar zelf last van te krijgen. Wat is er nog leuk als je je aan iedereen ergert en niemand iets goed kan doen? Voor mijn gevoel gaat mijn energie momenteel op aan de verkeerde dingen en stress ik om dingen die absoluut niet nodig zijn.
Bas
Ineke van Gent, psycholoog
Als het zo simpel was, zou je al niet meer boos worden. Je geeft aan dat je niet wilt dat het gebeurt en toch gebeurt het wel.
Context noodzakelijk
Om inzicht te krijgen in wat er speelt, zullen er vragen gesteld moeten worden. Je geeft aan dat je hier geen zin in hebt, maar ik denk dat je er niet aan zult ontkomen. Vaak is het van belang om een kader te scheppen, om de context te zien waarin de emotie zich manifesteert.
Praktische tools
Daarnaast is het handig om op zoek te gaan naar iemand die je naast (zelf)inzicht ook praktische tools aanreikt, zodat je weet hoe je kunt omgaan met de emotie boosheid zonder een ander daarmee te schaden.
Omdat boosheid gepaard gaat met arousal (fysieke spanning), zijn er een aantal lichaamsoefeningen die je kunt doen om de 'top' van de emotie af te halen. Sommige mensen vinden het prettig om zich fysiek te uiten door een time-out te nemen en even flink te gaan sporten. Zo zijn er verschillende manieren.
Advies op maat
Ik adviseer je om contact op te nemen met een professional die jou een advies op maat kan geven, zodat je praktisch kunt leren met je boosheid om te gaan en inzicht krijgt in de 'triggers'.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.