Slaapapneu heeft mogelijk niet alleen invloed op de kwaliteit van je slaap. Nieuw onderzoek suggereert dat het er ook een verband bestaat met gehoorverlies.
Dit gehoorverlies betreft beperkingen bij zowel hoge als lage geluidsfrequenties. Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van onder andere het Montefiore Medical Center in New York, draagt bij aan het idee dat slaapapneu geen op zichzelf staand probleem is. Mogelijk is het een teken van onderliggende gezondheidsproblemen.
Aandoening
"Slaapapneu is meer een chronische ziekte dan zomaar iets wat gebeurt tijdens je slaap", aldus onderzoeker Neomi Shah. "Waarschijnlijk heeft het invloed op meerdere organen."
Shah denkt dat het verband tussen slaapapneu en gehoorverlies wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren die verantwoordelijk zijn voor ontstekingen en abnormaal functioneren in de bloedvaten. "Het oor is heel vatbaar voor dit soort schade."
Onderzoek
Voor het onderzoek bestudeerde Shah de gegevens van bijna 14.000 personen. Ongeveer 53 procent van hen was vrouw en de gemiddelde leeftijd betrof 41 jaar. Bij ongeveer 10 procent van de deelnemers was sprake van slaapapneu en 30 procent had gehoorbeperkingen. Tijdens het onderzoek werd gecorrigeerd voor allerlei factoren waaronder een hoge bloeddruk, geslacht, leeftijd, blootstelling aan geluid en snurken.
De deelnemers met slaapapneu hadden 31 procent meer kans op een gehoorbeperking bij hoge geluidsfrequenties en 90 procent vaker een lage geluidsfrequentie beperking. Spraak valt hierbij volgens Shah onder een lage frequentie.
Screenen
De onderzoeker presenteerde de resultaten op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Thoracic Society in San Diego. Het betreft de eerste conclusies van de studie, meer onderzoek is nodig. Daarbij is het onduidelijk of er sprake is van een oorzakelijk verband. Toch denkt Shah dat het goed is om mensen met een slaapapneu te screenen voor gehoorverlies.
- WebMD