Zwanger en hooikoorts? Deze medicijnen kun je veilig gebruiken

Zwanger en hooikoorts: welke neussprays of tabletten kan ik gebruiken?

zwangere vrouw met hooikoorts
Getty Images

Ben je zwanger en heb je last van hooikoorts? Dan kan het extra vervelend zijn om te snotteren, niezen en hoesten. En je kunt ook nog eens niet alle medicijnen gebruiken. Misschien zelfs juist het medicijn waar je eerder altijd op rekende. Wat kun je nog wél gebruiken? Moeders van Morgen - onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb - legt het uit.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor pollen van bomen en grassen. Mensen met hooikoorts hebben vaak één of meerdere van de volgende symptomen: 

  • veel niezen
  • verstopte neus
  • jeukende of tranende ogen
  • benauwd voelen
  • last van moeheid

Het hooikoortsseizoen is tussen februari en september, waarbij de piek plaatsvindt tussen mei en juni. Deze allergie is helaas (nog) niet te genezen, maar er zijn manieren om de symptomen te voorkomen of tegen te gaan.

Wat kan ik eerst zelf doen voordat ik met medicijnen begin?

Er zijn tips die je kunnen helpen als je last hebt van de pollen:

  • Houd je ramen dicht bij droge en zonnige dagen in het hooikoortsseizoen.
  • Zet je ramen pas open als het regent of geregend heeft, dan zitten er minder pollen in de lucht.
  • Laat je was binnen drogen in plaats van buiten.
  • Draag een (zonne-)bril als je naar buiten gaat.

Als deze tips niet genoeg helpen, zijn er verschillende medicijnen die je kunt proberen.

Kan ik medicijnen nemen als ik zwanger ben en hooikoorts heb?

Ja, dat kan. Probeer het liefst eerst medicijnen die lokaal werken zoals bijvoorbeeld een neusspray of oogdruppels met azelastine of cromoglicinezuur. Deze middelen werken ter plaatse en komen dus nauwelijks in het bloed terecht. Een arts kan je ook een neusspray met een ontstekingsremmer voorschrijven.

Als dit niet goed werkt, kun je een tablet gebruiken. Gebruik het liefst loratadine of cetirizine, deze zijn veilig om te gebruiken. Er is veel onderzoek naar deze middelen gedaan gedurende de zwangerschap. We weten ook veel over clemastine en promethazine (lage dosering). Deze medicijnen zijn veilig om in het 1e en 2e trimester te gebruiken. In het derde trimester liever niet. Als je het rond de bevalling gebruikt, kan je baby mogelijk suf worden. Desloratadine, fexofenadine en levocetirizine zijn waarschijnlijk ook veilig om te gebruiken, alleen hier is minder ervaring mee dan de andere middelen.

Er zijn nog veel andere middelen op de markt. In artikelen zoals deze kunnen we alleen algemene adviezen geven. Heb je last van hooikoorts en wil je een medicijn gebruiken? Dan kan je (huis)arts met jou bepalen wat het beste in jouw situatie past.

Hoe zit het met andere medicijnen in de zwangerschap?

Daarvoor gebruik je de MediMama-app. Hiermee vind je eenvoudig en snel overzichtelijke informatie over de veiligheid van medicijnen tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode. Download de app nu gratis in alle appstores; al meer dan 17.000 mensen gingen je voor!

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.