Aantal teken afgelopen 10 jaar gestegen

Getty Images

Het gemiddelde aantal teken is in Nederland tussen 2006 en 2016 toegenomen, met een piek in 2015. Overal zijn teken gevonden die besmet zijn met de Borreliabacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit.

Sinds juli 2006 vangen vrijwilligers maandelijks teken op dertien vaste trajecten van 200 vierkante meter verspreid door heel Nederland. Tien jaar teken vangen heeft een wereldwijd unieke meetreeks voor teken opgeleverd. Op de dertien locaties zijn 122.000 teken gevangen.

Piek in 2015

Een teek maakt vier stadia door: van ei, naar larve, vervolgens nimf, tot volwassen teek. Het gemiddelde aantal teken is in Nederland tussen 2006 en 2016 toegenomen, met een piek in 2015. In dat jaar werden vooral veel nimfen gevangen.

Dat duidt erop dat tekenlarven in 2014 konden profiteren van het enorme aantal muizen dat jaar, zodat ze zich verder konden ontwikkelen. Ook werd vorig jaar een recordaantal volwassen teken gevangen.

Ziekte van Lyme

De nimfen die zijn gevangen in 2006 tot en met 2011 zijn in samenwerking met het RIVM onderzocht op besmetting met de Borrelia-bacterie. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Op alle dertien locaties werden Borrelia-infecties gevonden. Overal in ons land waar voor teken geschikt leefgebied is, is er dus een risico op het oplopen van een beet van een met Borrelia-besmette teek. Het percentage besmette teken verschilt wel per locatie en seizoen.

Bron 
  • Wageningen University