Wat te doen als een teek je heeft beetgenomen
Een achtpotig, spinachtig diertje dat zich bevindt in bomen, struiken en het gras. Wachtend op mens of dier, om van hun bloed te kunnen genieten. Het gaat hier over de teek. Een in principe ongevaarlijk diertje, dat echter wel gevaarlijke ziektes kan overbrengen. Hoe voorkom je een tekenbeet? En hoe verwijder je een teek, als je toch gebeten bent?
Een tekenbeet voorkomen, hoe doe je dat? De meeste tekenbeten loop je 's zomers op tijdens het tuinieren of het maken van een wandeling in de natuur. Als het warm is dus, en als je met onbedekte lichaamsdelen rondloopt.[ITEMADVERTORIAL]
Kleed je goed
Een paar eenvoudige maatregelen kunnen een beet van een teek voorkomen:
- Maak je een natuurwandeling, blijf dan op de paden en vermijd contact met grassen, struiken en verdere begroeiing.
- Gaat dat je te ver en wil je echt lekker door struiken banjeren, zorg dan in elk geval voor goed sluitende kleding.
- Doe je broekspijpen in je sokken, draag geen korte broek en zet een pet op.
- Wat daarnaast ook kan helpen, is het inspuiten van je kleding met een insectenwerend middel met de stof DEET.
Erg belangrijk is om jezelf 's zomers goed te controleren op tekenbeten, bijvoorbeeld iedere avond, en zeker elke keer nadat je in de natuur geweest bent.
Let dan in het bijzonder op kinderen, met hun speelse gedrag hebben ze zo een beet opgelopen, bijvoorbeeld op hun hoofd. In het algemeen hebben teken een voorkeur voor huidplooien, zoals de lies, maar ze kunnen overal op het lichaam voorkomen.
Zo snel mogelijk verwijderen
Heeft een teek je toch beetgenomen, verwijder hem dan zo snel mogelijk, liefst binnen 24 uur. Je kunt hiervoor naar de huisarts, maar zelf doen is ook geen probleem.
Doe het wel voorzichtig en rustig. Ga niet lopen rukken, trekken, draaien of knijpen in de teek. Dan loop je het risico dat de teek zijn maag leegt in je bloed, met alle mogelijke besmettingsgevaren van dien. Ga ook niet aan de gang met olie, zalfjes, vuur of alcohol, ook hiermee vergroot je het besmettingsgevaar alleen maar.
Wat moet ik doen na een tekenbeet?
- Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dit is het allerbelangrijkste.
Het is niet nodig om alcohol, jodium, olie of andere middelen te gebruiken voordat je de teek verwijdert. Dit heeft geen effect op het verwijderen. - Neem een puntig pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken (laat het lichaam van de teek altijd met rust). Er zijn ook speciale tekentangen te koop om teken te verwijderen, bijvoorbeeld bij de drogist of apotheek. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van het product goed door.
- Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit, zonder te draaien (tenzij anders vermeld in de handleiding van het product). Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
- Ontsmet het beetwondje met 70 procent alcohol of jodium.
- Noteer de datum waarop en de plek op het lichaam waar je gebeten bent in je agenda.
Ziekte van Lyme?
Heb je de teek goed en snel verwijderd, dan is de kans dat je ziek wordt erg klein. Bovendien, ter geruststelling, lang niet elke tekenbeet betekent automatisch de ziekte van Lyme. Let goed op of je in de weken na de beet een rode ring rond de plek van de beet krijgt. Ook griepachtige verschijnselen kunnen duiden op Lyme. Is dat het geval? Raadpleeg dan je huisarts!
- RIVM