Wil je wat afvallen, probeer dan te ontspannen. Stress beïnvloedt je hersenen waardoor het moeilijker is om gezonde keuzes te maken en je te beheersen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Zurich.
De onderzoekers selecteerden 51 mannelijke vrijwilligers. Zij wilden allemaal wat afvallen en fit blijven, maar zondigden ook wel eens. Bij de helft van de mannen werd stress opgewekt: ze moesten hun handen drie minuten in ijswater onderdompelen terwijl een onderzoeker ze filmde. De andere helft mocht hun handen in water op kamertemperatuur houden en werd niet gefilmd. Hierna vulden ze een vragenlijst in waarmee hun stressniveau werd gemeten.
Je handen in ijswater houden klinkt misschien niet zo erg, maar eerder onderzoek toonde aan dat het net zoveel stress oplevert als een ruzie met een collega of partner, een presentatie houden of in de file staan als je toch al te laat dreigt te komen.
Eten kiezen
Vervolgens kregen de deelnemers op een computerscherm telkens twee etenswaren te zien en moesten ze de gezondste optie kiezen. De opties waren bijvoorbeeld koekjes, friet en appels. Vervolgens schotelde de computer twee afbeeldingen van voedsel voor en raadde de computer een van de twee aan aan de deelnemer. De vrijwilligers konden deze aanbeveling volgen of de andere optie kiezen, in de wetenschap dat ze aan het eind van het onderzoek de gekozen etenswaren ook echt mochten opeten.
De gestreste vrijwilligers bleken vaker te kiezen voor de lekkere, minder gezonde optie dan de ontspannen mannen.
Hersenen
Terwijl ze hun keuze bepaalden, werd met fMRI de hersenactiviteit van de deelnemers gemeten. Bovendien werd aan de hand van speekselmonsters bepaald hoe hoog hun stressniveau was. Stress bleek de manier waarop bepaalde delen van de hersenen met elkaar communiceren te veranderen. Het stresshormoon cortisol versterkte de activiteit in het gedeelte van het brein dat te maken heeft met smaak en versterkte ook de verbinding tussen dat gebied en het gebied dat een rol speelt in beoordelen en beslissen. Hoe meer stress de deelnemers ervaarden, hoe zwakker de verbinding was tussen het hersengebied dat lange termijnplanning regelt en het gebied dat een rol speelt in beoordelen en beslissen. Dit zorgt ervoor dat je door stress meer zin krijgt in iets lekkers en je lange termijndoel uit het oog verliest.
De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Neuron.
- Medical Xpress