Online coach succesvol bij chronische darmziekten

Getty Images

De e-health-toepassing MijnIBDcoach zorgt voor een halvering van het aantal ziekenhuisopnamen, minder polibezoeken en een betere therapietrouw voor patiënten met een chronische inflammatoire darmaandoening, zoals de ziekte van Crohn. Dit is gebleken uit onderzoek bij bijna duizend patiënten in verschillende Nederlandse ziekenhuizen, onder leiding van het Maastricht UMC+.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn de twee voornaamste vormen van chronische ontstekingsziekten van de darm en worden meestal afgekort tot IBD (inflammatory bowel disease). Ruim 80.000 mensen in Nederland hebben zo’n ziekte. IBD begint vaak al op relatief jonge leeftijd (tussen 15-40 jaar) en heeft in veel gevallen een grote, negatieve impact op de kwaliteit van leven. Voortdurende monitoring van deze patiënten is van belang om de ziekte onder controle te houden en complicaties tot een minimum te beperken. Om daar in te voorzien is de digitale tool MijnIBDcoach ontwikkeld.

'Lerend' programma

MijnIBDcoach is een e-health-toepassing dat voorziet in de begeleiding van patiënten met een chronische darmaandoening. De patiënt leert op een interactieve manier over zijn ziekte en kan eenvoudig communiceren met zijn behandelaar, terwijl die behandelaar (arts of verpleegkundige) de patiënt op afstand kan volgen en indien nodig actie kan ondernemen. MijnIBDcoach is een intelligent programma, dat tevens 'leert' van de door de patiënt ingevoerde data. Naast de tool werd ook het zorgproces voor patiënten aangepast.

Halvering ziekenhuisopnamen

Bijna duizend patiënten hebben deelgenomen aan de studie, waarvan ongeveer de helft de beschikking kreeg over MijnIBDcoach. Uiteindelijk bleek deze groep minder te worden opgenomen in het ziekenhuis (50 procent afname), minder bezoeken te brengen aan de polikliniek (39 procent afname) en beter de medicatie te nemen dan de controlegroep. De patiënten rapporteerden tevens een hoge kwaliteit van zorg.

"De tool levert dus een waardevolle bijdrage aan de zorg voor patiënten met een chronische darmaandoening", aldus maag,- darm-, leverarts Marieke Pierik. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Bron 
  • Maastricht UMC+