'Volle maan zorgt voor slechtere nachtrust'

Getty Images

Slaap jij altijd slechter als het volle maan is? Zwitserse onderzoekers hebben ontdekt waarom. Er is namelijk een verband tussen de maancyclus en het slaapgedrag van mensen.

De onderzoekers lieten 33 mensen slapen in een laboratorium. Ze bestudeerden de hersenactiviteit, oogbeweging en hormoonspiegel van de proefpersonen tijdens de slaap. Zo ontdekten ze dat het slaapritme van mensen zowel objectief als subjectief verandert.

Korter slapenDe hersenactiviteit van de proefpersonen nam tijdens de diepe slaap met dertig procent af rond volle maan. Daarnaast deden mensen er vijf minuten langer over om in slaap te vallen én sliepen ze twintig minuten korter.

Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2000 en 2003. Toch verschijnen de onderzoeksresultaten nu pas. Het idee om de meetgegevens te linken aan de stand van de maan kregen de onderzoekers namelijk pas recent 'terwijl ze in een bar een biertje aan het drinken waren,' zoals ze zelf toegeven in hun wetenschappelijke publicatie in het vakblad Current Biology.

VruchtbaarVolgens de onderzoekers worden de slaapproblemen bij volle maan veroorzaakt door een antiek evolutionair mechanisme. De maan zou een rol kunnen spelen bij het aangeven wanneer vrouwen vruchtbaar zijn. Iets dergelijks gebeurt namelijk bij sommige diersoorten. In toekomstig onderzoek willen ze ook andere soorten gedrag bekijken als het volle maan is, om meer duidelijkheid te krijgen.

Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Niet alleen is de opzet van het onderzoek twijfelachtig, omdat het zo'n oud onderzoek is. Ook moesten de deelnemers aan het onderzoek eerst een tijd wakker blijven voordat ze weer mochten slapen. Mogelijk is dit ook van invloed geweest op de slaap. Daarnaast zijn 33 proefpersonen te weinig om brede conclusies te trekken.

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad