AMSTERDAM - Vijftigplussers met chronische slaapproblemen hebben andere hersenen dan uitgeslapen volwassenen. Dat blijkt uit het onderzoek van Ellemarije Altena. Zij promoveert woensdag aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
De onderzoekster ontdekte dat de hersenen van vijftigplussers met chronische slaapproblemen er anders uitzien, dan die van uitgeslapen volwassenen.
Maar ondanks hun slaapgebrek functioneren ze prima. Zij schakelen over naar een voortdurende vorm van lichte stress, waardoor zij soms zelfs beter presteren dan 's nachts doorsnurkende leeftijdsgenoten.
Altena onderzocht de oorzaken en gevolgen van slecht slapen. Ze liet een grote groep slecht slapende vijftigplussers verschillende taken uitvoeren. Zo ontdekte ze dat hersenen van insomniapatiënten niet alleen anders functioneren, maar er ook echt anders uitzien.
De grijze stof in bepaalde hersengebieden heeft een verminderde dichtheid. En hoe erger de slapeloosheid, hoe lager de dichtheid in één van deze gebieden, de zogenaamde orbitofrontale cortex.
Dat laatste kan er op wijzen dat de afwijkingen in de grijze stof een verhoogd risico op slapeloosheid geven. De verminderde dichtheid van de grijze stof betekent niet per se dat de hersenen slechter functioneren.
- Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek