Hersenen werken door tijdens slaap

Getty Images

DEN HAAG - Onderzoekers zijn het er over eens dat slaap een eerste levensbehoefte is; zonder kunnen wij niet leven. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat slaap ook een belangrijke rol speelt binnen het geheugen.

Gedurende de dag verwerken onze hersenen ontzettend veel informatie. Deze informatie wordt tijdelijk opgeslagen in de hippocampus. Hier wordt bepaalde informatie ook als 'belangrijk' gelabeld. Vervolgens wordt tijdens het slapen deze informatie herhaald, gereorganiseerd en opslagen in het langetermijngeheugen.

Onderzoek naar slaap
Over de werking van gezonde hersenen wordt steeds meer bekend. Zo is slaap nodig om ons goed te laten functioneren. Zowel lichamelijk als geestelijk. Slaap wordt in de hersenen gereguleerd door twee belangrijke mechanismen: de slaapdruk, oftewel slaapaandrang, en de biologische klok. Ook doorlopen onze hersenen tijdens de nachtrust diverse slaapfases.

Over de de precieze functie van slaap zijn de onderzoekers het nog niet eens. Mogelijke functies zijn het bevorderen van lichamelijk herstel en het besparen van energie. Tijdens het slapen verbruiken onze hersenen echter ook veel energie.

Goede slaap
De slaapbehoefte en het aantal uren per nacht kan per individu verschillen. Ook goede slaap is niet voor iedereen gelijk. Wel zijn er bepaalde manieren om je slaappatroon te beïnvloeden.

De Hersenstichting heeft onlangs de folder 'Hersenen en slaap' uitgebracht, verkrijgbaar via de website van de stichting.

Bron 
  • Hersenstichting