Ben je een vroege vogel, of juist een nachtbraker? Of je een ochtend- of avondmens bent, is genetisch bepaald. Sterker nog: een nieuwe, genetische studie heeft uitgewezen dat er 351 genetische factoren bepalend zijn of je 's ochtends of 's avonds meer energie hebt.
Wetenschapper Michael Weedon geeft aan dat genetische factoren beïnvloeden hoe laat je 's avonds het liefst naar bed gaat en 's ochtends weer wakker wordt. Eerder werd al geconcludeerd dat hier zeker 24 genen invloed op hebben, maar nu is aangetoond dat dit er 351 zijn.
Genetische studie
De onderzoekers kwamen tot deze conclusie, nadat zij de genen van bijna 700.000 mensen onderzochten. Hiervoor werd aan de deelnemers gevraagd of ze zichzelf een 'ochtendmens' of een 'avondmens' noemen. Vervolgens bekeken de onderzoekers de genen. Op deze manier ontdekten zij dat het hebben van bepaalde genen het slaappatroon leek te beïnvloeden.
Psychische klachten
Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat mensen die graag vroeg opstaan minder kans hebben op een aantal psyschische klachten dan nachtbrakers. Zo blijkt dat vroeg opstaan een positieve invloed heeft op het welzijn. Bovendien hebben ochtendmensen minder kans op psychische aandoeningen, zoals depressies en schizofrenie. Volgens de onderzoekers zijn er echter meer studies nodig om het verband tussen de biologische klok en de kans op bepaalde psychische aandoeningen te bevestigen.
De resultaten van de studie zouden dan ook inzicht kunnen geven in het beste tijdstip voor het slikken van bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva. Deze zouden anders aanslaan bij ochtendmensen dan bij mensen die een sterke voorkeur hebben voor de avond. Ook hier moet volgens Weedon verder onderzoek naar worden gedaan.
- Scientias.nl
- ad.nl