Een groot deel van de Nederlanders krijgt te weinig daglicht. Ze zitten te veel in het donker. Dit heeft invloed op hun humeur en de nachtrust. Hierdoor kunnen allerlei gezondheidsproblemen ontstaan. Volgens deskundigen moet er daarom meer aandacht komen voor het effect van licht op de gezondheid. Dat meldt RTL Nieuws.
Als je overdag meer daglicht tot je neemt, slaap je 's avonds beter. "Zoals mensen vaak lekker slapen na een dagje buitenlucht", aldus chronobiologe Marijke Gordijn, oprichter van Chrono@Work en gastmedewerker van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verdiept zich in de afstelling en werking van de menselijke biologische klok.
Kwaliteit van de slaap
"Het gaat niet zozeer om langer slapen, maar om de kwaliteit van de slaap", aldus Gordijn. "Als je slecht slaapt verandert bijvoorbeeld je hormoonhuishouding, waardoor je meer risico loopt op obesitas", legt ze uit.
De chronobiologe en haar collega's hebben hun bevindingen al met drie verschillende studies vastgesteld. "We weten ook dat de werknemers van kantoren waar met kunstlicht daglicht wordt nagebootst, beter slapen", aldus Gordijn. Mensen die in beter licht werken, zijn fitter en alerter en hun stemming is beter.
1000 lux
Op kantoren moet de lichtsterkte op je bureaublad volgens de Arbowet 500 lux zijn. "Veel te weinig", vindt Gordijn. "Wij moeten richting een lichtsterkte van 1000 lux op het oog om profijt te hebben van licht."
De wetenschappers vinden dus dat er meer aandacht moet komen voor licht. "Je moet of het daglicht naar binnen brengen, of de verlichting naar een hogere intensiteit brengen", zegt Gordijn tegen RTL Nieuws. En dat kan met speciale lampen. Het Eindhovense bedrijf Sparckel maakt naar eigen zeggen het eerste 'vrijstaande biodynamische lichtsysteem ter wereld met technologie die de kracht van natuurlijk daglicht evenaart'.
Directeur en oprichter van Sparckel, Maarten Voorhuis, vindt zelfs dat licht bij de schijf van vijf zou moeten horen. "We weten niet hoe goed we ons eigenlijk kunnen voelen."
Good Light Group
Niet alleen Gordijn en Voorhuis vinden dat er meer aandacht voor licht moet komen. Ook Jan Denneman, die jarenlang bij Philips Lighting werkte, zet zich hier voor in. Hij richtte onlangs de Good Light Group op, een non-profitstichting die het belang van daglicht wil benadrukken. In deze groep zitten wetenschappers, chronobiologen, architecten en bedrijven. In totaal zijn er zo'n 1000 deskundigen op het gebied van licht en gezondheid en er wordt onderling veel over gesproken op congressen. "Nu wordt het tijd dat deze informatie ook naar het grote publiek gaat", aldus Denneman.
Gezondheidsnet sprak al eerder met chronobiologe Marijke Gordijn over het belang van ochtendlicht voor de biologische klok. Lees hier het hele artikel.
- RTL Nieuws