Ook al slapen ze net zo lang, avondmensen krijgen vaker diabetes en andere gezondheidsproblemen dan vroege vogels. Dat blijkt uit een onderzoek van Korea University College of Medicine onder ruim 1600 mensen.
Eerst werd bij 1620 proefpersonen van 47 tot 59 jaar met een vragenlijst bepaald tot welk chronotype ze behoren. Bijna 30 procent bleek een ochtendmens te zijn en bijna 6 procent was een avondmens. De rest zat daar ergens tussenin. Daarnaast werd er gekeken naar de gezondheid van de deelnemers. Zo werd hun glucosetolerantie en buikvet gemeten.
Meer vet
Hoewel ze gemiddeld jonger waren, hadden de nachtbrakers meer lichaamsvet en vet in hun bloed dan ochtendmensen. Bovendien kampten zij vaker met sarcopenie oftewel verlies van spiermassa. Mannelijke avondmensen hadden vaker diabetes en vrouwelijke avondmensen kampten vaker met buikvet en het metabool syndroom dan mensen die graag vroeg opstaan.
Ongezondere gewoontes
“Dit kan veroorzaakt worden door de neiging van nachtbrakers om slechter te slapen en ongezondere gewoontes te hebben, zoals roken, ’s avonds laat eten en een zittende leefstijl”, zegt Nan Hee Kim. De studie toont echter niet aan dat laat naar bed gaan de oorzaak is van de gezondheidsproblemen.
De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
- WebMD