De luchtkwaliteit in de kinderopvang laat vaak te wensen over. Kinderen slapen in te hoge concentraties CO2 en met te weinig frisse lucht. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Eindhoven, meldt het NPO Radio1-programma Reporter Radio.
In kinderopvangcentra slapen kinderen in bedjes op een slaapzaal. Onderzoekers bij TU Eindhoven testten de luchtkwaliteit door een dergelijke slaapzaal na te bootsen. Zij concludeerden dat wanneer kinderbedjes tegen de muur staan of gedeeltelijk worden afgedekt om te verduisteren, er onvoldoende luchtcirculatie optreedt en de CO2-concentratie tot 60 procent hoger kan zijn.
Wanneer er onvoldoende ventilatie is, kunnen de kinderen hoofdpijn krijgen en misselijk worden. Volgens Wim Zeiler, hoogleraar bouwkunde aan de TU Eindhoven, is dit nadelig voor de ontwikkeling en de gezondheid van de baby's. "Daardoor worden ze wat makkelijker bevattelijk voor allerlei ziektes en het kan leiden tot mindere ontwikkeling van de longen."
Nauwelijks controle
Er zijn strenge regels rond de luchtkwaliteit in kinderopvangcentra, maar deze worden nauwelijks gecontroleerd. Dit erkent ook de GGD die verantwoordelijk is voor de inspecties. Nu is er vooral aandacht voor het pedagogisch klimaat en de veiligheid.
Aangescherpte voorschriften
Voorzitter Gjalt Jellesma van Boink, de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang, vindt dat kinderdagverblijven veel meer aandacht moeten hebben voor goede ventilatie. Daarom wil Jellesma met de brancheverenigingen in gesprek. Hierop zegt de brancheorganisatie Kinderopvang eventuele aangescherpte voorschriften te zullen naleven. "Want iedere medewerker in een kinderopvang wil het beste voor de kinderen, dus ook dat ze in gezonde lucht kunnen verblijven."
- NOS