Plus informatieve links
De bof, een besmettelijke infectieziekte, leek in Nederland niet of nauwelijks meer voor te komen. Tot eind 2009. Sindsdien is er een epidemie onder studenten gaande. Van toen tot 9 december 2011 zijn er 1.133 meldingen van patiënten met bof bij het RIVM binnengekomen. De meldingen komen vooral uit universiteitsteden. De ziekte kan tot onvruchtbaarheid, doofheid en hersenvliesontsteking leiden.
Dit is het derde seizoen van de bofepidemie en tot nu toe zijn er 85 bofgevallen gemeld. In het eerste seizoen (1 september 2009 - 30 augustus 2010) ging het om 359 gevallen. Tijdens het eerste seizoen zijn het vooral de studentensteden waar de meldingen vandaan komen. In het tweede seizoen (1 september 2010 - 30 augustus 2011) waren er in totaal 689 meldingen en daar komen de meldingen niet alleen uit studentensteden.
Hoesten & niezen
Het bofvirus wordt overgebracht door hoesten, niezen en speekseluitwisseling. Bof verloopt vaak ongemerkt, maar kan ook leiden tot complicaties als doofheid en teelbalontsteking. Zeer zelden leidt dat tot blijvende onvruchtbaarheid. Het vóórkomen van bof in Nederland is sterk afgenomen sinds de inenting ertegen in 1987 werd opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
Het Rijksinstituut roept studenten die niet of onvoldoende zijn ingeënt dan ook op om een prik tegen de bof te gaan halen. We hebben de meestgestelde vragen over de bof voor je op een rijtje gezet.
Wat is de bof?
De bof (parotitis) is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door het bofvirus. De ziekte wordt gekenmerkt door pijnlijke en opgezette klieren in de wang, nek of onder de kaak. Een besmetting met het bofvirus vindt plaats door druppelinfectie of door direct contact met speeksel.
Wat zijn de ziekteverschijnselen van de bof?
De bof begint met koorts. Vervolgens kunnen één of beide wangen op gaan zwellen. Dit wordt veroorzaakt door ontstoken oorspeekselklieren. De zwelling zit vooral onder het oor. Ook de speekselklieren in je mond kunnen opgezwollen raken. Hierdoor kan het zijn dat het pijn doet als je je mond opent. Verder kun je last hebben van hoofdpijn, oorpijn en spierpijn.
Hoe is de bof te behandelen?
Tegen de bof bestaat geen behandeling. Het enige dat helpt, is veel rusten en veel drinken. Eventueel kan de pijn bestreden worden met paracetamol. Soms kunnen er complicaties optreden. Van de 1000 mensen die besmet zijn met het bofvirus krijgen er 4 tot 10 hersenvliesontsteking. Dan is vaak een ziekenhuisopname nodig.
Wanneer is de ziekte het meest besmettelijk?
De bof is het meest besmettelijk vanaf één dag tot twee dagen voor het optreden van de zwelling tot vijf dagen daarna. Iemand is al besmettelijk voor hij zelf merkt dat hij ziek is.
Wie behoren tot de risicogroepen?
- Kinderen van zes tot 14 maanden die hun eerste BMR-vaccinatie nog niet hebben gehad.
- Kinderen die bijvoorbeeld om religieuze redenen niet ingeënt zijn.
- Volwassenen geboren voor 1987, die de ziekte niet hebben doorgemaakt.
- Ook zijn er mensen die wel ingeënt zijn, maar waarbij de immuniteit sneller daalt dan gewenst.
- RIVM