Zout verhoogt kans op nierfalen diabetici

Getty Images

GRONINGEN - Patiënten met diabetes lopen door de hoeveelheid zout in voeding een groot risico op hart- en vaatziekten, nierfalen en vroegtijdig overlijden. Door overmatig zoutgebruik blijken ook bloeddrukverlagende medicijnen minder goed te werken. Dit blijkt uit onderzoek van Hiddo Lambers Heerspink van het UMCG.

Het onderzoek werd verricht onder 1177 patiënten met diabetische nierziekten.

Lambers Heerspink heeft als eerste onderzoek gedaan in hoeverre zoutinname de lange termijn-effecten van bloeddrukverlagende geneesmiddelen beïnvloedt bij patiënten met type 2 diabetes.

Nierschade
Voor zijn onderzoek deed hij een analyse van gegevens van twee grote studies bij patiënten met diabetische nierziekte, de RENAAL/IDNT datasets. Hieruit bleek dat bij patiënten die minder zout gebruikten het risico op hart- en vaatziekten, en verlies van nierfunctie twee keer kleiner was. 

Volgens Lambers Heerspink tonen zijn onderzoeksresultaten ondubbelzinnig aan, dat zoutreductie essentieel is voor bescherming tegen hart- en vaatziekten en progressie van nierschade.

Ook laat de studie zien dat het gunstige effect al optreedt bij een slechts milde zoutbeperking, hetgeen overeenkomt met recente resultaten uit korte termijn-studies en bij patiënten met niet-diabetische nierziekte.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Kidney International.

Auteur 
Bron 
  • UMCG