Zenuwschade door diabetes

Getty Images

Diabetische neuropathie ontstaat wanneer het zenuwstelsel verslechtert door verhoogde bloedsuikerwaarden.

Het menselijk zenuwstelsel bestaat uit een enorm netwerk van speciaal weefsel. Het omvat de hersenen, het ruggenmerg en zenuwen die in verbinding staan met alle organen van het lichaam die bewegings- en gevoelsfuncties regelen.[ITEMADVERTORIAL]

Het zenuwstelsel stuurt alle bewegingen en zintuigreacties in het lichaam aan. Dit gebeurt door series elektrische impulsen die tussen neuronen, of zenuwcellen, worden uitgewisseld. Deze impulsen gaan naar de hersenen of komen er vandaan.

Er bestaan drie soorten zenuwcellen: autonome, sensorische en motorische zenuwcellen. Het autonome zenuwstelsel regelt onbewust uitgevoerde activiteiten, zoals de hartslag en de spijsvertering. De gevoelszenuwen (sensorische zenuwen) geven signalen aan de hersenen door van o.a. de tastzin, temperatuur en pijn. Het motorische zenuwstelsel geeft vanuit de hersenen signalen door die spieren prikkelen tot samentrekken of ontspannen. Hierdoor ontstaat beweging.

Suikerziekte

Diabetes of suikerziekte gaat gepaard met een te hoog bloedglucose(suiker)gehalte in de bloedsomloop. Diabetische neuropathie is een aandoening die ontstaat wanneer het zenuwstelsel verslechtert als gevolg van verhoogde bloedsuikerwaarden. De aandoening kan ook ontstaan door fysieke beschadiging van het zenuwstelsel in combinatie met hoge bloedsuikerwaarden.

Verhoogde bloedsuikerwaarden veroorzaken vaak vernauwing van de bloedvaten die de zenuwen van bloed voorzien. Vanuit deze beschadigde bloedvaten kunnen schadelijke stoffen naar de zenuwen lekken. Ook ontvangen de zenuwen vanwege beschadigde bloedvaten onvoldoende zuurstof. De extra glucose kan een immuunaanval stimuleren op de bekleding van de axonen van de zenuwcellen. Hierdoor worden de zenuwimpulsen verzwakt of beschadigd.

De klachten bij diabetische neuropathie zijn heel verschillend en afhankelijk van de getroffen zenuwen. Symptomen zijn onder andere lage bloeddruk, stoelgangproblemen, pijn, gevoelloosheid, verlies van tastzin en onbeheerste bewegingen. De beste manier om deze aandoening te voorkomen en/of te behandelen is een gezonde levensstijl en nauwkeurige controle van de bloedsuikerwaarden.

Iemand met diabetes kan de kans op neuropathie verkleinen door zijn/haar gewicht in de gaten te houden, meer te bewegen, te stoppen met roken en, nog belangrijker, te zorgen voor normale bloedsuikerwaarden.

Auteur