Zo zorg je voor balans bij diabetes type 2

Dan is het leven zo slecht nog niet

Gezonde maaltijd
Getty Images

Steeds meer mensen krijgen diabetes type 2. Heel vervelend, maar met leefstijlaanpassingen en de juiste medicijnen valt er meestal heel goed mee te leven.

Diabetes type 2 komt tegenwoordig wereldwijd zo vaak voor, dat er wel gesproken wordt van een ‘diabetesepidemie’. Een belangrijke oorzaak van deze explosieve toename in diabetesgevallen is dat we steeds ongezonder eten, steeds minder bewegen en daardoor steeds dikker worden. Ook roken is een risicofactor. Gelukkig kan diabetes type 2 met leefstijlaanpassingen en de juiste medicijnen heel goed worden behandeld.

Verander je leefstijl

Wie te horen krijgt diabetes 2 te hebben, schrikt natuurlijk. De ziekte is immers niet te genezen. Maar gelukkig is diabetes 2 wel goed te behandelen. De behandeling is gericht op het onder controle krijgen en houden van de bloedsuikerspiegel. De arts zal daarom meestal veranderingen in de leefstijl adviseren, om zo de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Wie rookt, kan veel winst halen uit stoppen, omdat insuline bij rokers minder goed werkt. Bovendien hebben rokende
diabetespatiënten een grotere kans op complicaties als hart- en vaatziekten, nier- en oogaandoeningen.

Gezonde voeding

Gezond eten is ook belangrijk. Ingewikkeld is dat niet: gezond eten is voor mensen met diabetes hetzelfde als voor iedereen: veel groente, voldoende fruit, mager vlees, volkorenproducten en onverzadigde vetten uit vis en plantaardige olie in plaats van verzadigde vetten uit zuivel en vlees. Een diëtist kan precies vertellen welke voedingsmiddelen een diabetespatiënt wel, niet of beperkt mag.

Meer bewegen

Tot slot zal de arts aanraden meer te gaan bewegen. Alle soorten beweging en sport zijn goed: fietsen en wandelen, maar ook intensieve inspanning en krachttraining. Bewegen zorgt ervoor dat glucose makkelijker uit het bloed wordt gehaald, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Bovendien helpt het mensen met overgewicht bij het afvallen. Diabetespatiënten met overgewicht hebben vaak moeite om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. De insulinegevoeligheid neemt met name af als je veel vet op en in de buik hebt.

Ondanks een gezonde leefstijl kan de hoeveelheid glucose in het bloed toch te hoog blijven. Dan zijn er gelukkig medicijnen om het bloedsuikergehalte op peil te houden.

Hou je aan adviezen

Als je diabetes hebt, is het belangrijk je te houden aan de leefstijladviezen van arts en diabetesverpleegkundige. Slik je medicijnen, neem ze dan precies zo in als is voorgeschreven. Je kunt bijvoorbeeld de meeste medicijnen niet na het eten innemen als je ze bij de maaltijd vergeten bent. Dan bestaat namelijk de kans dat je een hypo (hypoglykemie) krijgt. Dit is een snelle daling van de bloedsuikerspiegel.De symptomen zijn: transpiratie, duizeligheid, trillen, prikkelbaarheid, concentratieverlies, hoofdpijn, vermoeidheid, hartkloppingen, sufheid, buikpijn, angst, wazig zien en een hongergevoel.

De arts zal, waar mogelijk, altijd kiezen voor een medicijn met de minste bijwerkingen, en gelukkig zijn de meeste bijwerkingen van voorbijgaande aard. Wie last blíjft houden van klachten als gewichtstoename, diarree of misselijkheid kan het beste overleggen met zijn of haar arts. Dat geldt ook voor patiënten die geregeld hypo’s hebben, vooral als ze activiteiten of een beroep hebben (chauffeurs!) waarbij hypo's gevaarlijk kunnen zijn.

Ga ook naar de dokter als je een hypo niet goed voelt aankomen, want ook dat kan gevaarlijk zijn. De arts kan dan nagaan of een andere behandeling misschien beter is. Helaas is het voor artsen niet altijd mogelijk om het medicijn met de minste bijwerkingen voor te schrijven. Maar dat betekent niet dat diabetespatiënten die bijwerkingen moeten accepteren als een fact of life.

Luister naar je lijf

Door goed naar het lichaam te luisteren, kun je bijvoorbeeld snel een hypo herkennen en dan, door direct iets te eten, voorkomen dat de bloedsuiker zo sterk daalt dat je het bewustzijn verliest, of erger, in een coma raakt. En heb je last van gewichtstoename? Met een goed dieetadvies (en door je eraan te houden) kan dat worden beperkt.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine