BAARN - Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt hoe de darmen zich bewapenen tegen sommige 'ziekenhuisbacteriën', zoals C. difficile.
De studie, gepubliceerd in Nature Medicine, toont aan hoe het lichaamseigen GSNO de staafbacterie Clostridium difficile onschadelijk maakt. Deze bacterie veroorzaakt diarree en ontstekingen.
De wetenschappers hopen dat er op basis van hun bevindingen een behandeling voor C.difficile kan worden ontwikkeld.
Darmbewoner
C.difficile is een van de vele darmbewoners die we hebben. Normaliter geeft deze bacterie geen problemen. Maar wanneer een antibioticakuur andere darmbacteriën doodt, geeft dat C.difficile vrij spel. De bacterie maakt dan grote hoeveelheden giftige stoffen aan die de darmcellen aanvallen, met ontstekingen, koorts, krampen, diarree en bloed in de ontlasting tot gevolg.
Ziekenhuisbacterie
Omdat dit probleem voornamelijk voorkomt in ziekenhuizen, waar mensen een verzwakt afweersysteem hebben en vaak antibiotica krijgen, wordt er aan C. difficile ook wel gerefereerd als 'ziekenhuisbacterie'. Andere ziekenhuisbacteriën zijn bijvoorbeeld de klebsiellabacterie en MRSA.
Binden van gifstoffen
De wetenschappers ontdekten dat de gifstoffen van deze bacterie te groot zijn om de darm te penetreren. Het gif splitst zich dus op in kleinere deeltjes. De stof GSNO, die door de darmen wordt geproduceerd in reactie op ontstekingen, kan de giftige stoffen binden en het zo onmogelijk maken problemen te veroorzaken.
Geneesmiddel
Een van de onderzoekers, Jonathan Stamler van de Case Western Reserve University in Amerika: "Door te begrijpen hoe het verdedigingsmechanisme van de darmen schadelijke stoffen uitschakelt, zijn we een stap verder in het ontwikkelen van geneesmiddelen die de gifstoffen direct aanpakken en daardoor verspreiding van bacteriën als C.difficile tegen kunnen gaan."
Klinische studie
Muizen die via de voeding GNSO toegediend kregen, bleken minder gevoelig voor de bacterie. Het sterftecijfer daalde. De wetenschappers willen nu een klinische studie beginnen.
Andere infecties
Professor Tor Savidge van de universiteit van Texas gelooft dat de techniek ook bij andere bacteriële infecties kan werken. "Ik zie niet alleen potentie bij de behandeling van infectie met Clostridium difficile, maar ook toekomstmogelijkheden voor de behandeling van andere vormen van diarree en de behandeling van andere bacteriële infecties. Hiervoor moeten we het verdere onderzoek afwachten"
- BBC