Blikopener zit vol bacteriën
Maak je iedere avond je aanrecht en fornuis goed schoon na het koken en eten? Zo lijkt je keuken misschien schoon, maar er zijn genoeg vieze plekken waar je niet meteen aan zou denken.
De Amerikaanse National Sanitation Foundation (NSF International) heeft onderzoek gedaan naar de meest vieze plekken in de keuken. Voor het onderzoek werden 14 items, van groentela tot messenblok, uit 20 verschillende keukens getest op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën als salmonella, listeria en E.coli. 14 procent testte positief voor listeria.
Plaatsen waar de meest bacteriën op zaten, waren plekken die niet zo vaak worden schoongemaakt als het fornuis en het aanrecht.
Dit zijn de meest vieze plekken:
- de groentela in de koelkast
- messen en toebehoren van blenders en mixers
- blikopeners
- rubberen spatels
- bakjes om eten in te bewaren met rubberen ringen
- messenblokken
Hoe hou je het schoon?
Als je voedsel bereid hebt, zoals bijvoorbeeld rauw vlees, vis of gevogelte, doe dan alles wat je gebruikt hebt in de vaatwasser en was dit op minimaal 60 graden. Pas op deze temperatuur worden alle schadelijke bacteriën gedood. Heb je geen vaatwasser? Met de hand afwassen kan natuurlijk ook. Gebruik dan wel goed heet water.
Denk ook aan deksels en rubberen ringen van potjes, spatels, blikopeners, raspen en ander keukengerei. Vervang ook dagelijks je vaat-, hand- en theedoek in de keuken. Was deze op 60 graden of meer in de wasmachine. Dat zal de meeste bacteriën doden.
Koelkast
Om vorming van bacteriën tegen te gaan, doe je er verstandig aan regelmatig je koelkast schoon te maken. Je hoeft hem heus niet iedere week volledig leeg te halen, maar reinig wel regelmatig even de groentela. Bijvoorbeeld als hij toch al leeg is voordat je boodschappen gaat doen. Eens per maand kun je hem dan grondig reinigen.
Niet iedereen die met schadelijke bacteriën in aanraking komt, wordt er ook snel ziek van. Risicogroepen zijn vooral ouderen, zwangere vrouwen, zieke mensen en kleine kinderen.
- Voedingscentrum
- Huffington Post
- NSF International