SAN FRANCISCO - Het medicijn Ritalin dat voorgeschreven wordt bij concentratiestoornissen blijkt ook de snelheid van leren te verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek bij ratten van het Ernest Gallo Center in Californië.
Ritalin verbetert de activiteit van de boodschapperstof dopamine in de hersenen. Deze stof, of neurotransmitter, zorgt dat hersenzenuwen met elkaar kunnen communiceren.
De dopamine wordt hierdoor beter opgevangen door specifieke receptoren aan de hersenzenuwen, de zogenaamde D2-receptoren. Hierdoor zorgt Ritalin dat je je langer op een taak kunt concentreren.
Maar er is ook verbetering te zien bij de dopamine-opname aan de zogenaamde D1-receptoren. Deze zorgen dat je sneller en efficiënter leert.
Effecten
Dit zagen de onderzoekers bij ratten die leerden om te reageren op een lichtflits. Wanneer zij Ritalin kregen, leerden ze sneller en bleven ze beter gefocust. Wanneer D1-receptoren met medicijnen werden geblokkeerd, bleken ze minder goed te leren. Bij niet-actieve D2-receptoren konden de ratten zich niet goed genoeg concentreren.
De onderzoekers wisten wel dat Ritalin goed werkt bij ADHD, maar dit soort onderzoeken laat precies zien waarom de positieve effecten er zijn. Blijkbaar is er meer aan de hand dan verbeterde concentratie alleen.
- EurekAlert