6 tips voor ouders van een kind met ADHD

Hoe ga je om met een kind met ADHD?

Getty Images

Ouders van een kind met ADHD hebben vaak nog meer hun handen vol aan de opvoeding dan andere ouders. Heeft je kind ADHD? Dan is de kans groot dat je kind slecht luistert, snel afgeleid is en druk en impulsief is. Hierdoor kan het thuis onrustig zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook zorgen voor slechte schoolprestaties. Maar dat hoeft niet.

We hebben een aantal tips op een rij gezet.

1. Structuur

Voor alle kinderen is structuur belangrijk, maar helemaal voor kinderen met ADHD. Maak dan ook met het hele gezin duidelijke afspraken en schrijf deze op. Ook kan het handig zijn een overzicht op te hangen met taken. Maak ook een lijst met huisregels en zorg ook dat iedereen zich houdt aan gemaakte afspraken.

2. Consequent

Het klinkt heel veel voorspelbaar, maar wees consequent. En dan ook echt. Heeft je kind zes keer gevraagd of het televisie mag kijken? Zeg ook de zevende keer nee. Ga je overstag en geef je toe? Grote kans dat hij de volgende keer weer lekker doorzeurt totdat iets wel mag.

3. Niet overbeschermen

Bescherm je kind niet te veel, maar leer het onafhankelijk te zijn en zelfstandig problemen op te lossen. Voor kinderen met ADHD is het moeilijk om keuzes te maken en zelf dingen te ondernemen. Juist daarom moet dit ze geleerd worden.

4. Haalbare eisen

Stel niet te veel eisen en wees duidelijk. Vraag bijvoorbeeld niet zijn kamer op te ruimen, maar geef één taak per keer. Dus apart zeggen: maak je bed op. Als hij daar mee klaar is pas vragen om het speelgoed in de kist te doen. Voor kinderen met ADHD is het al moeilijk genoeg één ding te onthouden. Vaak zijn ze in hun hoofd al weer met wat anders bezig dan met dat wat ze op dat moment aan het doen zijn.

5. Positieve benadrukken

Veel ADHD'ers kampen met een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en soms zelfs depressie. Vaak omdat ze de hele dag gecorrigeerd worden en ze vertelt wordt dat ze dingen niet mogen en dat ze rustig moeten doen. Probeer niet de hele dag te corrigeren, maar juist te stimuleren. ADHD'ers zijn vaak heel slim en creatief. Door hun sterke kanten te benadrukken, zal ook hun zelfvertrouwen groter worden.

6. ADHD nooit als excuus gebruiken

Tot slot. Gebruik ADHD nooit als excuus. Sommige dingen zijn natuurlijk moeilijker als je ADHD hebt, maar laat je kind ADHD nooit als excuus gebruiken. Hij moet leren dat hij zelf verantwoordelijkheden heeft. Zo zal bijvoorbeeld het maken van huiswerk moeilijker zijn, maar niet onmogelijk.

Auteur 
Bron 
  • WebMD