AMSTERDAM - Moeders zouden vaker en langer voor borstvoeding kiezen als ze beter zouden worden voorgelicht en begeleid zouden worden door zorgverleners. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Onderzoekers van het EMGO-instituut VU medisch centrum, Leids Universitair Medisch Centrum en het Stafbureau Jeugdgezondheidszorg Regio Twente in Enschede deden onderzoek naar het belang van professionele steun bij borstvoeding. Aan het onderzoek werkten 404 vrouwen mee.
4 maanden
78 procent van de vrouwen in Nederland start met borstvoeding geven. In vergelijking met andere landen is dat een relatief laag percentage.
Bovendien stopt 75 procent ermee voordat de zuigeling 4 maanden is. In de Scandinavische landen, waar 99 procent van de moeders start met borstvoeding, doet 85 procent dat na 4 maanden nog steeds.
Effecten
Het geven van borstvoeding heeft gunstige effecten voor kind en moeder. Zo wordt het kind beter beschermd tegen infecties en mogelijk ook tegen wiegedood, allergische ziekten, overgewicht en diabetes.
Daarnaast is er een verband tussen borstvoeding en het beter opnemen en verwerken van kennis en informatie. Bovendien heeft borstvoeding een gunstig effect op de moeder en op een hechte moeder/kindrelatie.
Keuze
Uit het onderzoek bleek dat 95 procent van de vrouwen al tijdens de zwangerschap de keuze maakt tussen borst- of kunstvoeding.
De belangrijkste redenen om over te schakelen op kunstvoeding bleken de zorgen over onvoldoende groei van het kind, problemen bij het geven van borstvoeding en het weer gaan werken.
De onderzoekers vinden het van belang een plan te ontwikkelen om het geven van borstvoeding te stimuleren.
- Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde