Seks na de bevalling

Als het niet lukt...

Getty Images

De een heeft een week na de bevalling alweer zin in seks. Bij de ander duurt het wel een jaar. Maar ook al wil je graag weer met je partner vrijen, toch kunnen bepaalde aspecten roet in het eten gooien. Je kunt je bijvoorbeeld niet goed ontspannen of het doet pijn. Komt het ooit weer goed?

Er kunnen zowel lichamelijke als psychische redenen zijn waardoor het op seksueel gebied na de bevalling misschien niet zo soepel loopt. Een aantal mogelijke oorzaken op een rij.

Pijnlijk littekenweefsel

Een groot deel van de seksuele problemen na een bevalling ontstaat doordat er verkeerd gehecht is na een knip. Tijdens een bevalling wordt voor een knip gekozen als de baby in gevaar is. De knip wordt na de bevalling gehecht. Dit is een secuur werkje. Gebeurt dit niet goed, dan kun je nog lange tijd last hebben van het litteken van de knip. 
 
Ook als je er geen last meer van hebt in het dagelijks leven, kan de pijn terugkomen wanneer je na de bevalling voor het eerst weer met je partner vrijt. De hechtingen kunnen je vagina vernauwd hebben, waardoor het vrijen pijnlijk wordt. Waarschijnlijk heb je er na een paar keer vrijen steeds minder last van en verdwijnt de pijn uiteindelijk gewoon.

Als je na een jaar nog steeds last hebt van het litteken, is het verstandig om een afspraak met een gynaecoloog te maken. In een groot deel van de gevallen blijkt dat de hechtingen te strak zijn gemaakt.

Vaginisme

Soms lukt het 'gewoon' niet meer om seks te hebben na de bevalling. De oorzaak van deze situatie is een vaginistische reactie: het automatisch aanspannen van de spieren van de bekkenbodem. De opening van de schede wordt zo heel nauw (vaginisme).

Pijnklachten, bijvoorbeeld door verkeerd hechten, kunnen hier de oorzaak van zijn. Maar ook angst en vermoeidheid kunnen meespelen. Praat met je partner over je gevoelens en probeer samen een oplossing te bedenken. Penetratie hoeft niet per se om een goed seksleven te hebben. Pak de draad langzaam weer op en leer elkaar opnieuw kennen.

Lukt het na een tijdje écht niet? Ga dan langs je huisarts voor een verwijsbriefje naar de gyneacoloog. Hij kan dan checken of er lichamelijk misschien iets anders aan de hand is, waardoor het niet lukt.

Tips van een gyneacoloog

  • Gebruik de eerste tijd na de bevalling glijmiddel. De vaginale en perineale zones zijn minder gevoelig en minder goed doorbloed, waardoor je vagina ook minder snel vochtig wordt.
  • Probeer het eerst eens zelf met je vingers. Zo raak je weer vertrouwd met je eigen lichaam.
  • Er zijn ook andere manieren om intiem te zijn met je partner, zonder dat er per se gepenetreerd wordt.
  • Neem de regie in eigen handen. Zorg er dus voor dat je bovenop zit tijdens het vrijen, waardoor jij het tempo bepaald. Als het pijn doet, kun je meteen stoppen.
  • Praat met je partner over je angsten.

Ben ik nog wel aantrekkelijk?

Ook psychische aspecten kunnen een rol spelen. Net na de bevalling voel je je niet de aantrekkelijkste vrouw op de wereld. Misschien geef je borstvoeding en heb je liever niet dat je partner aan je borsten zit. Je borsten zijn nu 'van de baby'.

En je moet natuurlijk nog wennen aan je nieuwe rol als moeder. Je bent bang dat je baby wakker wordt en kunt daardoor niet ontspannen. Allemaal factoren die niet bepaald lustopwekkend zijn. Heb geduld! Accepteer dat seks na de bevalling anders is. Het komt allemaal wel weer goed.

Auteur