ROTTERDAM - Een eetpatroon met veel groente, fruit, vis en plantaardige olie is goed voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Dit is de conclusie van Sarah Timmermans, onderzoeker van het Erasmus Medisch Centrum.
Tot voor kort werd altijd gedacht dat de leefstijl van de moeder weinig invloed heeft op de groei van de foetus. Nu blijkt voeding toch een belangrijke functie te hebben. Een mediterraan eetpatroon aan het begin van de zwangerschap heeft een positieve invloed op het gewicht van de baby en de bloeddruk van de moeder.
Complicaties
Verder blijkt uit het onderzoek dat vrouwen die in de eerste 3 maanden van hun zwangerschap veel vlees, aardappelen en vette saus eten een grotere kans hebben op een baby met een laag geboortegewicht.
Ook zorgt het voor een ongezonde bloeddruk bij de moeder tijdens de zwangerschap en is de kans op complicaties groter. Kinderen die tijdens de zwangerschap een groeivertraging oplopen, hebben een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziekten in de toekomst.
Het onderzoek is gebaseerd op gegevens uit het grootschalige onderzoek Generation R. Hierin werd de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot jonge volwassenheid onderzocht.
- Erasmus MC