AMSTERDAM - Kinderen van vrouwen die chemotherapie kregen tijdens hun zwangerschap ontwikkelen zich net zo goed als kinderen van gezonde vrouwen.
Dit concluderen onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven in The LancetOncology.
Voor het onderzoek werden 70 kinderen die door 68 vrouwen ter wereld werden gebracht onderzocht. De moeders van deze kinderen kregen tijdens hun zwangerschap chemotherapie. De leeftijd van de geteste kinderen lag tussen de 1,5 tot 18 jaar.
Ontwikkeling
De kinderen kregen onder meer een IQ-test, er werd een hartfilmpje gemaakt en hun ouders werd gevraagd een vragenlijst in te vullen over hun gezondheid en ontwikkeling. Bij kinderen ouder dan 5 jaar wilden de onderzoekers ook weten hoe goed ze konden luisteren, praten en onthouden.
Hartfunctie
Uit de resultaten blijkt dat de cognitieve ontwikkeling van deze kinderen normaal is. Alleen te vroeg geboren kinderen scoren hierop lager, maar dat geldt voor alle baby's die te vroeg worden geboren. Ook het gedrag, de gezondheid, de luistervaardigheden, de groei en de hartfunctie van de kinderen komt overeen met die van de rest van de bevolking.
"Onze bevindingen tonen aan dat chemotherapie niet later tijdens de zwangerschap hoeft te worden toegediend of dat baby’s vroeger geboren moeten worden zodat sneller chemo kan worden gegeven", aldus de onderzoekers. "De beslissing voor chemotherapie moet op dezelfde manier genomen worden als bij patiënten die niet zwanger zijn."
Kwetsbare periode
In de praktijk is het mogelijk om chemotherapie te geven vanaf de 14de week van de zwangerschap, omdat het eerste trimester de meest kwetsbare periode is voor vergiftiging. In het tweede en derde trimester neemt door chemo het risico op aangeboren afwijkingen niet toe. Bovendien heeft eerder onderzoek uitgewezen dat de hersenen van een foetus tegen chemotherapie zijn beschermd.
Vervolgonderzoek bij meer kinderen moet uitwijzen of ze ook op langere termijn geen schadelijke gevolgen ondervinden van de behandeling tegen kanker.
- Nu.nl