Steeds meer jongeren belanden op de Spoedeisende Hulp met een alcoholvergiftiging. In 2011 noteerden de ziekenhuizen 3100 gevallen. Een jaar eerder waren dat er nog 2300. Dat meldde KRO Brandpunt op basis van cijfers van VeiligheidNL.
Van 2007 tot 2010 bleef het aantal alcoholvergiftigingen redelijk stabiel, maar de laatste jaren is er een forse stijging. Vooral jongens tussen de 15 en 19 jaar gaan zich te buiten aan grote hoeveelheden alcohol. In deze categorie doet zich de grootste stijging voor.
Gemiddeld komen elk jaar zo'n 2500 jongeren met een alcoholvergiftiging op de Spoedeisende Hulp terecht. Een op de tien jongeren is jonger dan 15 jaar. Bijna de helft (43 procent) is tussen de 15 en 20 jaar.
Verhoging leeftijd
De Tweede Kamer ging afgelopen week akkoord met een verhoging van de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken van 16 naar 18 jaar. De recente cijfers bewijzen de noodzaak van deze verhoging, zegt staatssecretaris Van Rijn in Brandpunt. "Alcohol onder de 18 is niet normaal, naar die nieuwe sociale norm moeten we toe", aldus Van Rijn.
- Algemeen Dagblad
- ANP