Als je koopverslaafd bent

Gat in je hand

Getty Images

Er is niks mis met een gezellig dagje shoppen. Maar als je hele leven begint te draaien om aankopen doen, is dat een probleem. Het kan betekenen dat je koopverslaafd bent. Dan besteed je meer tijd en geld aan kopen dan je had gepland. Hoe komt het dat mensen móeten kopen? En wat kun je eraan doen?

Een koopverslaving is meer dan gewoon graag geld uitgeven. Mensen die werkelijk koopverslaafd zijn, blijven kopen. Ook al lopen de schulden op en brengt het problemen met zich mee.

Kenmerken (koop)verslaving

  • Je kunt je niet verzetten tegen de drang iets te kopen.
  • Voordat je shopt neemt de spanning toe.
  • Een opgelucht gevoel na de aankoop.
  • Je koopt steeds duurdere spullen.
  • Je verstopt aankopen voordat anderen ze zien.

Gevolgen

  • Koopverslaving leidt tot sociale problemen.
  • Het kan je flink in de schulden brengen.
  • Je vindt het kopen zelf uiteindelijk niet zinvol.

Vier typen koopverslaving

Je hebt de troostkoper, die wil zich graag beter voelen door zichzelf cadeautjes te geven. Dan heb je de fanatieke koper; deze koopt heel bewust veel van dezelfde producten. Zoals een postzegelverzamelaar.

De impulsieve koper koopt naar aanleiding van wat er te zien is en wordt winkels ingetrokken door 'uitverkoop'-posters. De compulsieve koper heeft van alledrie de andere kopers een beetje. Die koopt omdat hij aanbiedingen ziet, zoekt naar producten en troost zich ermee.

Redenen koopverslaving

Dat mensen koopverslaafd worden heeft verschillende redenen. Een lichte depressie komt regelmatig voor. Koopverslaafden kampen vaak met een laag zelfbeeld en proberen dit op te krikken met hun aankopen.

Het sociale contact met de verkopers doet ze goed. Ze voelen zich door hen geaccepteerd. Mensen die gevoelig zijn voor verslavingen hebben sowieso meer kans om een koopverslaving te ontwikkelen.

Kinderen zijn vatbaar

Koopverslaving kan zich al vroeg ontwikkelen. We leven in een jachtige tijd en als ouder ben je vaak afwezig. Sommige ouders voelen zich schuldig tegenover hun kinderen en in plaats van aandacht, krijgen deze kinderen cadeautjes.

Kinderen krijgen hiermee het signaal dat materie ze gelukkig kan maken. Hierdoor kunnen zij ook op latere leeftijd hun geluk gaan afkopen met spullen.

Hoe ga je ermee om?

Misschien heb je jezelf herkend in dit artikel. Dan wordt het hoog tijd om je rekening rust te gunnen en te veranderen. Omdat koopverslaving vaak ontstaat uit een gebrek aan zelfvertrouwen, is het nuttig om aan jezelf te gaan werken.

Zoek alternatieven om jezelf te troosten. Koop pas iets nieuws als je het nodig hebt en bedenk je voor elke aankoop: "Heb ik dit echt nodig?" Praat erover met anderen, of met een psycholoog.