Alcoholproblematiek senioren blijft fors

Getty Images

Het aantal cliënten met alcoholproblematiek in de verslavingszorg daalt, maar het aandeel senioren die een beroep doen op de verslavingszorg vanwege een alcoholprobleem is de afgelopen tien jaar gestegen. Dat concluderen het Trimbos-instituut en het lectoraat verslavingspreventie van de Hogeschool Windesheim na analyse van cliëntgegevens van de stichting Informatie Voorziening Zorg.

De stijging is zichtbaar vanaf 55 jaar, maar is het grootste boven de 60 jaar. Daarmee vergrijst de clientèle van de verslavingszorg in Nederland. Een belangrijk deel van de oudere alcoholcliënten had nooit eerder contact met de verslavingszorg, zoals bij de verslaving aan andere middelen vaak wel het geval is.

Uit de cijfers blijkt dat ouderen in de verslavingszorg in vergelijking met jongere cliënten vaker alleenstaand zijn, vaker van het vrouwelijke geslacht en vaker dagelijks drinken. Dit laatste komt overeen met CBS-cijfers en een onderzoek dat onlangs in Plus Magazine werd gepubliceerd.

Oorzaken

Met name gewoontegedrag in combinatie met vrije tijd en naar verhouding meer vrij besteedbaar budget worden gezien als voornaamste oorzaken voor de relatief grotere stijging onder ouderen. Ouderen hebben het opbouwen van een werkcarrière, het stichten van een gezin en het uitvoeren van zorgtaken vaak al achter zich gelaten. Hierdoor zijn zij vaker in de gelegenheid of bevinden zij zich vaker in situaties waar het sociaal geaccepteerd is om alcohol te drinken.
 

Bron 
  • Trimbos-instituut