Leeftijd, genetische aanleg en eerdere besmettingen spelen een belangrijke rol bij de Borrelia-bacterie, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Zo zijn oudere mensen vatbaarder voor de ziekte van Lyme. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, UMCG en het Broad Institute van Harvard en MIT.
Jaarlijks lopen één miljoen Nederlanders een tekenbeet op. Ongeveer een op de vijf teken draagt de Borrelia-bacterie, de veroorzaker van de ziekte van Lyme, bij zich. Toch krijgt niet iedereen na een beet van een besmette teek Lyme.
Signaalstoffen van het immuunsysteem
De variatie in afweerreactie is grotendeels te verklaren door een verschil in de productie van cytokinen, de belangrijkste signaalstoffen van ons immuunsysteem. De wetenschappers onderzochten bij 500 gezonde vrijwilligers hoe verschillen in cytokineproductie bij een Borrelia-infectie te verklaren zijn. "In een aanvullend onderzoek deden ook boswachters mee die soms wel 35 tekenbeten per dag oplopen. Sommigen van hen kregen nooit Lymeziekte, terwijl de kans daarop groot was", zegt Leo Joosten van het Radboudumc.
Leeftijd en genen
De afweerreactie tegen Lymeziekte blijkt allereerst sterk leeftijdsgevoelig te zijn. Met de leeftijd neemt de productie van het cytokine IL-22 af, waardoor de werking van de afweer tegen de Borrelia-bacterie minder wordt. Daarnaast vonden de onderzoekers een genetische variatie die de afweer verlaagt.
Eerdere Borrelia-besmettingen lijken iemand niet te beschermen tegen het krijgen van Lymeziekte.
Betere bestrijding
Het gevonden effect op het metabolisme van de afweercellen is specifiek voor de Borrelia-bacterie. Dit biedt mogelijkheden voor onderzoek naar een betere opsporing en bestrijding van een Borrelia-infectie.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Cell Host & Microbe.
- Radboudumc