'Afweerstoffen veroorzaken klachten Lyme'

Getty Images

UTRECHT – Mogelijk zijn het lichaamseigen antistoffen die de klachten van Lyme veroorzaken en niet de door teken overgedragen bacteriën zelf.

Hoe langer echter de Lyme-bacterie in het lichaam rondzwerft, hoe groter het aantal afweerstoffen en hoe groter ook de kans dat deze klachten veroorzaken. Deze kunnen vervolgens aanhouden wanneer de bacterie zelf niet langer in het bloed is terug te vinden, zo blijkt uit nieuw onderzoek, meldt Nu.nl.

Vermoeidheid, angst en depressie
De ziekte van Lyme kan gepaard gaan met klachten van chronische vermoeidheid, concentratieproblemen, angst of depressie.

Onderzoekers van de New Yorkse Cornell University denken dat zulke symptomen van chronische Lyme niet worden veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi, maar door afweerstoffen die het lichaam juist heeft ontworpen om de tekenbacterie weer uit het bloed weg te krijgen.

Ze denken bovendien te weten hoe het komt dat mensen zo verschillend op een Lyme-besmetting reageren. In het vakblad Clinical Immunology beschrijven de onderzoekers hoe de duur van de bacteriebesmetting van belang is voor de heftigheid van de afweerreactie.

Verdedigingstactiek
De bacterie is omgeven door een laagje van specifieke eiwitten. Afweerstoffen hechten hieraan en kunnen zo ook de bacterie wegvoeren. Naarmate deze echter langer in het bloed blijft, probeert de bacterie zichzelf regelmatig met een ander soort eiwitten te bedekken, om zo het menselijk immuunsysteem op afstand te houden. Er moet dan steeds een nieuwe afweerstof worden ontworpen die aan de eiwitlaag kan hechten.

Chronische symptomen
En hoe meer verschillende antistoffen het lichaam op deze manier heeft moeten aanmaken, hoe groter de kans op chronische symptomen van Lymeziekte. Deze klachten kunnen bovendien aanhouden, ook wanneer de borrelia-bacterie niet langer in het bloed valt aan te tonen.

Besmetting
Uit het nieuwe studie valt af te leiden dat het bij een besmetting verstandig is om zo snel mogelijk te beginnen met een antibioticakuur, zodat de bacterie korter in het lichaam aanwezig is. Dit moet bij eventuele nieuwe besmettingen steeds herhaald worden, zo adviseren de onderzoekers.

Recente schattingen van de Universiteit van Wageningen gaan ervan uit dat in Nederland ongeveer 15 procent van de teken de Lymeveroorzakende bacterie bij zich draagt. In de duingebieden is dit percentage hoger.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • Wageningen University