Tweederde mensen met prikkelbare darm syndroom ervaart taboe

Online docu 'Mooie Meisjes Poepen Niet' wil taboe op PDS doorbreken

Screenshot Mooie meisjes poepen niet
MLDS

Tweederde van de mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) vindt het lastig om te praten over hun aandoening. Dat blijkt uit een flitspeiling op social media, uitgevoerd door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) in samenwerking met de PDS Belangenorganisatie. Om dit taboe te doorbreken lanceert de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) vandaag de driedelige documentaireserie 'Mooie Meisjes Poepen Niet'.

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. Dit jaar ligt de focus op het omgaan met PDS. Dat is hard nodig, want PDS is sociaal invaliderend. Het is een aandoening die een grote impact heeft op het dagelijks leven, met symptomen als buikpijn, verstopping, diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Mariël Croon, directeur van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS): "Er heerst nog grote schaamte rondom de klachten van PDS. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie mensen vaak thuisblijft, omdat ze bang zijn dat ze niet tijdig op een toilet kunnen zijn of klachten zullen krijgen." Naar schatting heeft 5 tot 10 procent van de Nederlanders PDS. De meeste mensen voelen schaamte over hun aandoening op het werk (48 procent), tijdens het daten (28 procent) of met vrienden (13 procent), zo blijkt uit de flitspeiling.

Lees ook: heb ik het prikkelbare darm syndroom? De symptomen.

Taboe groter voor vrouwen

"Naar de wc moeten we allemaal. Het is een van de meest normale menselijke dingen, maar toch rust er nog een taboe op. Voor vrouwen is dat taboe zelfs nog groter dan voor mannen, laat staan als ze ook nog een darmaandoening hebben." zegt Croon. Daarom lanceert de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) vandaag de driedelige documentaireserie 'Mooie Meisjes Poepen Niet'. Documentairemaakster Sanne Savelsbergh volgt daarin zeven jonge vrouwen met darmproblemen, zoals het prikkelbare darm syndroom, chronische ontsteking of een stoma. Croon: "Het zijn zeven ongelooflijk dappere vrouwen die in deze docu-serie hun kwetsbaarheid tonen en taboes doorbreken." 

Mooie Meisjes Poepen Niet

Sanne Savelsbergh heeft zelf het Prikkelbare Darm Syndroom. Het was voor haar de aanleiding om deze docu-serie te maken. Ze besefte tijdens het maken dat het bij darmaandoeningen niet alleen gaat om het doorbreken van het taboe, maar ook om zelfacceptatie. "Ik besefte dat we allemaal onze onzekerheden hebben. Niemand kan ons daarvan bevrijden, behalve wijzelf. Dat maakt het verhaal zo krachtig."

Docu is nu gratis te bekijken

De driedelige serie is nu gratis te bekijken op de website van de MLDS. De première is in de Week van het Prikkelbaar Darm Syndroom, een week waarin men wereldwijd aandacht vraagt voor deze aandoening. Mariël Croon: "Naar schatting heeft 1 op de 5 tot 10 mensen in Nederland last van PDS, met klachten als buikpijn, verstopping, diarree en een opgeblazen gevoel. De MLDS zamelt geld in voor voorlichting en wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening."

Ben Witteman is maag-darm-leverarts en gespecialiseerd in het prikkelbare darmsyndroom. Hij vertelt in onderstaande podcast wat je zélf kunt doen aan een prikkelbare darm, bijvoorbeeld door anders te eten.

Auteur 
Bron 
  • Maag Lever Darm Stichting