Een op de vijf patiënten met het prikkelbare darm syndroom (PDS) voelt zich nooit begrepen door familie, vrienden en collega’s. Volgens de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging wordt dit onbegrip versterkt door het feit dat huisartsen vaak terugkomende PDS-patiënten regelmatig verwijzen naar een psycholoog.
Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 600 leden en volgers van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging. "Het etiketje ‘psychisch’ staat een gerichte aanpak in de weg. Om die reden pleiten wij voor een aanpak die recht doet aan de ernst van de aandoening".
In Nederland lijden ongeveer 2,5 miljoen mensen in meer of mindere mate aan PDS. 25 procent gaat naar de huisarts en daarvan wordt 10 procent doorverwezen naar een maag-darm-leverarts.
Behandeling
"Artsen schrijven vaak medicijnen voor, terwijl die slechts bij een gering percentage van de patiënten zinvol blijken", stelt hoogleraar farmacotherapie Koos Brouwers. "Dit is niet prettig voor de patiënten en brengt onnodige kosten met zich mee. Beter is het te beginnen met een (FODMAP)dieet onder begeleiding van een diëtist, of met zelfzorgmiddelen zoals bijvoorbeeld pepermuntoliecapsules of probiotica. Patiënten moeten geïnformeerd worden over deze alternatieven. Alleen al het feit dat PDS serieus wordt gezien als aandoening, zal een opluchting zijn voor veel patiënten die lijden onder het stigma van ‘psychisch’, terwijl de klachten lichamelijk en reëel zijn".
Klachten
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 23 procent langer dan een uur bezig is met de stoelgang of andere darmklachten voordat ze het huis uit durven. Dat hierdoor familie en vrienden moeten wachten voordat de patiënt klaar is voor vertrek, drukt emotioneel zwaar op de schouders. 50 procent zegt zich vaak schuldig te voelen. Veel patiënten hebben angst om het huis te verlaten. Maar liefst 68 procent van de patiënten stippelt daarom voor vertrek altijd of soms een route uit langs openbare toiletten.
De belangrijkste klacht is darmkrampen, op de voet gevolgd door buikpijn en vermoeidheid. Daarnaast kampen patiënten ook met opgezette buik, winderigheid, diarree en obstipatie.
- Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging