Het FODMAP-dieet, een dieet waarbij je bepaalde groepen koolhydraten vermijdt, helpt ongeveer even goed tegen het prikkelbare darm syndroom (PDS) als de traditionele eetadviezen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Göteborg.
Bepaalde groepen koolhydraten (FODMAP’s) komen bij mensen met PDS (deels) onverteerd in de dikke darm terecht, waar ze worden afgebroken door bacteriën. Daarbij ontstaan stoffen en gassen die de darm kunnen irriteren. Bovendien kunnen de koolhydraten vocht aantrekken, wat de darm doet opzwellen en tot pijn en een opgeblazen gevoel leidt. Bij het FODMAP-dieet laat je deze koolhydraten (tijdelijk) weg om erachter te komen welke FODMAP’s de boosdoener zijn.
FODMAP's
Lena Böhn en haar collega’s vergeleken het effect van het FODMAP-dieet met dat van de traditionele adviezen bij het prikkelbare darm syndroom (namelijk regelmatig eten, met eerder de nadruk op hoe en wanneer dan op wat je moet eten). Patiënten werden willekeurig in twee groepen verdeeld. De ene groep van 33 mensen volgde 4 weken het FODMAP-dieet. 34 anderen volgden 4 weken de gebruikelijke adviezen op. Ze vulden allemaal een eetdagboek in.
Minder klachten
De onderzoekers ontdekten dat in beide groepen de ernst van de symptomen ongeveer even veel was verminderd. Zowel in de FODMAP-groep als in de andere groep scoorde de helft minstens na de 4 weken 50 punten lager op de IBS-SSS-schaal, een schaal van 0 tot 500 punten waarbij een hoge score meer klachten betekent. De eetdagboeken toonden aan dat de deelnemers zich goed aan de diëten hadden gehouden.
Combinatie
"Een dieet laag in FODMAP’s vermindert de symptomen van het prikkelbare darm syndroom net zoals de traditionele dieetadviezen. Elementen uit deze twee strategieën combineren helpt mogelijk de symptomen van PDS verder verminderen”, zo schrijven de onderzoekers in Gastroenterology.
- Medical Xpress