Slaapgebrek leidt tot verlies hersencellen

Getty Images

Slaapgebrek is mogelijk ernstiger dan gedacht: het veroorzaakt een permanent verlies van hersencellen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Pennsylvania School of Medicine.

De onderzoekers hielden muizen wakker om zo ons moderne leven te simuleren, met nachtdiensten en lange werkdagen. Na een paar korte nachten, zo’n 4 à 5 uur slaap per 24 uur, bleken de muizen een kwart van een bepaald type hersencellen te verliezen.

Medicijnen
Vervolgonderzoek moet uitwijzen of dit ook bij mensen gebeurt. Als er permanente schade ontstaat door slaapgebrek, zou het niet helpen om na een paar slechte nachten bij te slapen. De onderzoekers denken dat het in de toekomst mogelijk is om medicatie te ontwikkelen die het brein beschermt tegen het effect van te weinig slapen.

Ploegendienst
"We hebben nu bewijs dat slaapgebrek kan leiden tot onomkeerbare schade”, zegt een van de onderzoekers, Sigrid Veasey. De volgende stap is de hersenen van mensen die in ploegendienst werken bestuderen, om te zien of zij ook hersencellen verliezen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in The Journal of Neuroscience.

Bron 
  • BBC