Nederlandse jongeren slapen veel te weinig

Getty Images

Tweederde van de Nederlandse jongeren slaapt minder dan de volgens de universele richtlijnen aanbevolen 9,2 uur per nacht. 20 procent van de jongeren tussen de 12 en 19 jaar heeft zelfs een chronisch slaaptekort.

Dat blijkt uit onderzoek van Ed de Bruin van de Universiteit van Amsterdam. De Bruin, slaaponderzoeker, ontwikkelde een innovatief programma om jongeren met slaapklachten te behandelen. Hij begon drie jaar terug met zijn onderzoek. De eerste resultaten zijn positief: de slaapklachten van deelnemers van het programma nemen binnen zes weken met ongeveer de helft af.

AdviesVooral de adviesbedtijden die therapeuten voor elke deelnemer berekenen, slaan aan. De Bruin: "Op basis van de persoonlijke bedtijden van jongeren, de tijd die ze normaal gesproken wakker liggen en hun gedrag overdag kijken we wat het beste tijdstip is om te gaan slapen. Dat verschilt per individu", aldus De Bruin in Metro. "De een heeft nu eenmaal minder slaap nodig dan de ander. Met de juiste adviesbedtijden hebben veel jongeren al snel baat."

Volgens de Bruin is voor de ontwikkeling van een beter slaappatroon belangrijk om de computer de laatste uren voor het slapen gaan niet te gebruiken. Dit omdat het licht van de computer de melatoninehuishouding verstoort. Het onderzoek loopt tot dit najaar. Begin 2014 presenteert De Bruin de definitieve resultaten.

Auteur 
Bron 
  • Metro