Melatonine verbetert de slaapkwaliteit meer dan een slaapmasker en oordopjes als je probeert te slapen in een ruimte waar veel geluid en licht is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Chinese Capital Medical University.
Op intensive care-afdelingen van ziekenhuizen is ’s nachts vaak veel herrie en verlichting. Uit eerder onderzoek is gebleken dat patiënten daardoor slecht slapen en langzamer herstellen. De onderzoekers hebben daarom getest wat de slaapkwaliteit onder deze omstandigheden kan verbeteren.
Voor het onderzoek sliepen veertig gezonde proefpersonen een aantal dagen in een slaaplaboratorium waar een intensive care werd nagebootst. Zo hoorden ze opnames van een nachtdienst en was de verlichting net zoals in een ziekenhuis. De eerste vier nachten mochten ze wennen aan deze omstandigheden.
Hulpmiddelen
Daarna werden de deelnemers in vier groepen verdeeld. De eerste groep kreeg geen hulpmiddelen, de tweede kreeg een slaapmasker en oordopjes, de derde gebruikte 1 milligram melatonine voor ze naar bed gingen. De vierde en laatste groep dacht ook melatonine te slikken, maar kreeg in werkelijkheid een placebo. De proefpersonen wisten niet of ze melatonine of een placebo kregen.
Hoe goed de deelnemers sliepen, werd bepaald aan de hand van hun hersenactiviteit, oogbewegingen en spierspanning. Bovendien gaven ze bij het opstaan aan hoe lekker ze geslapen hadden en of ze zich angstig hadden gevoeld.
Minder vaak wakker
Bij alle deelnemers verstoorde de blootstelling aan de gesimuleerde IC-omgeving hun slaappatroon. Dat zorgde voor een slechtere nachtrust en angstige gevoelens. Proefpersonen die met een slaapmasker en oordopjes mochten slapen of melatonine hadden ingenomen, sliepen beter. De melatonine-groep was het minst vaak wakker geweest ’s nachts, nog minder dan degenen met een slaapmasker en oordopjes. Bovendien was hun slaapkwaliteit een stuk verbeterd, voelden zij zich minder angstig en was hun REM-slaap langer.
De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Critical Care.
- Medical Xpress