Door de inzet van een nieuw ontwikkelde muggenval met menselijke lichaamsgeur is op een eiland in Kenia in 1,5 jaar tijd de populatie van de belangrijkste malariamug met 70 procent afgenomen. Dat meldt Wageningen University.
Elke minuut sterft er een kind door malaria. De Wereldgezondheidsorganisatie streeft naar uitroeiing van malaria in 2030. Hierbij wordt ingezet op ontwikkeling van vaccins tegen de parasiet en op bestrijding van verspreiders van de parasiet: de muggen.
Bij veelvuldig gebruik van insecticiden worden de muggen ongevoelig voor de middelen. Dat maakt de bestrijding van malaria steeds lastiger en milieubelastender. Alternatieve methoden zijn daarom dringend nodig.
Natuurlijke lokstof
"Het doel van de proef op Rusinga in het Victoriameer was om te onderzoeken of je malariamuggen met lokvallen kunt wegvangen zodat het risico op nieuwe malariainfecties minimaal wordt", verklaart Willem Takken. Hij leidde het drie jaar durende onderzoek met wetenschappers van Wageningen University en onderzoekers van het Keniaanse ICIPE en het Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH). Na introductie van de geurval op het eiland nam het aantal mensen met een malaria-infectie af met 30 procent. Alle 25.000 bewoners deden mee aan het onderzoek.
"Omdat we in onze aanpak een natuurlijke lokstof gebruiken (menselijke lichaamsgeur), belasten we het milieu niet en is het heel onwaarschijnlijk dat de muggen 'resistent' worden tegen het wegvangen. De muggen hebben namelijk de aantrekking door de geurstof nodig om te kunnen overleven."
Zikavirus
De geurval biedt mogelijk ook een oplossing tegen knokkelkoorts en zika, virussen die worden overgedragen door de gelekoortsmug.
Het onderzoek werd gepubliceerd in The Lancet, een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift.
- Wageningen University