Zo herken je bedwantsen

Bedwants: een onwelkome parasiet

Getty Images

Liever wil je er niet over nadenken, maar de bedwants komt weer steeds vaker voor. Pas dus op als je op vakantie gaat. Wat zijn bedwantsen precies, hoe herken je ze en hoe gevaarlijk zijn ze?

Bedwantsen zijn bloedzuigende parasieten van een halve centimeter groot die ruim een jaar in leven blijven. Dit doen zij door mensenbloed te zuigen, waarbij de vrouwtjes eitjes leggen. De vrouwtjesbedwants legt één tot twaalf eitjes per dag.

Steeksnuit

Een bedwants (ook wel wandluis genoemd) beschikt over een vlijmscherpe steeksnuit waarmee hij moeiteloos door je huid kan prikken om bloed te zuigen en tegelijkertijd verdovende stoffen in te spuiten. Na tien tot vijftien minuten zuigen is de bedwants opgezwollen en heeft hij tijdelijk een wat rodere kleur, waar hij normaal meer roodbruin is. Als je geprikt bent, dan merk je dat door wondjes en jeukende bulten.

Genezen

De wondjes die na een steek ontstaan, genezen doorgaans snel. Je kunt er alleen wel huidinfecties van krijgen. Let ook op dat je de wondjes niet openkrabt, anders kun je er littekens aan overhouden.

Hoe gevaarlijk zijn bedwantsen?

Gelukkig kan de bedwants geen ziektes overbrengen, in tegenstelling tot andere bloedzuigende insecten als muggen en vlooien. Ze prikken in principe overal, vooral in de benen.

De bedwants dankt zijn naam aan zijn verblijfplaats van voorkeur: de slaapkamer. Hoewel ze grote afstanden kunnen afleggen, zitten bedwantsen het liefst in de naden van een matras, achter schilderijen of posters, in scheurtjes van plinten, plooien van beddengoed, achter het behang of in holle bedspijlen.

Hoe herken je ze?

Buiten de op muggenbulten lijkende bedwantsbulten, zijn bloedvlekken van geplette bedwantsen op lakens en matrassen een goede aanwijzing voor hun aanwezigheid. Bij hun schuilplaatsen zijn vaak uitwerpselen, eitjes en vervelde huid te vinden, al is dat met het blote oog lastig te zien. Bij een flinke bedwantseninfectie hangt er een amandelachtige geur in de slaapkamer.

Bestrijden

Bedwantsen overleven tegenwoordig omdat er steeds minder zware bestrijdingsmiddelen mogen worden ingezet. Het voorkomen of verdrijven van de beestjes moet dan ook drastisch gebeuren: dicht scheuren en kieren en schakel een professionele bestrijder in als ze in je huis zitten. Gooi kleding, matrassen en beddengoed waarin ze zijn aangetroffen weg of reinig alles op zestig graden. Verder zijn er allerlei soorten lijmvallen in omloop. Ook op de markt: diverse biologische bestrijdingsmiddelen, die pasgeboren of volwassen bedwantsen aanpakken of ze weghouden van plekken waar is gespoten.

Bedwantsen voorkomen

Probeer tijdens het slapen in een hotel te voorkomen dat je laken de grond raakt. Zo voorkom je dat bedwantsen van buiten je bed gemakkelijk omhoog kunnen klauteren. Plaats je bed wat van de muur af, zodat ze ook op die manier de pas wordt afgesneden.

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws
  • Huidinfo
  • Bedwants.nl
  • Bedwant - Preventie, Bestrijding en Zorg