Drie op de vier honden- en katteneigenaren ontwormen hun huisdier onvoldoende. Dit vormt een groot risico voor de gezondheid van hun eigenaren, met name kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. De worminfecties van dieren kunnen namelijk worden overgedragen op de mens.
Dit blijkt uit een onderzoek van Ipsos onder ruim 500 honden- en katteneigenaren. Dit risico bestond natuurlijk altijd al, maar de laatste jaren is het toegenomen door het veranderende leefklimaat in Nederland. Hierdoor komen vaker (exotische) vormsoorten voor die een gezondheidsrisico voor de mens kunnen vormen.
Het gericht en regelmatig ontwormen van huisdieren is in het belang van de volksgezondheid. Volgens parasitoloog Paul Overgaauw kunnen de larven van bepaalde wormsoorten door het lichaam van de mens trekken. Dit leidt tot gezondheidsklachten en in sommige gevallen zelfs tot schade aan lever, longen, ogen en hersenen.
Besmetting
Honden en katten kunnen geïnfecteerd raken met wormen als ze in contact komen met grond waarop eitjes uit besmette ontlasting aanwezig zijn. Ook kunnen ze de wormen oplopen door het eten van slakken of prooidieren. Tegelijkertijd dragen ze hun infecties over op mensen: katten en honden doen hun behoefte vaak op grasvelden en in zandbakken die mensen gebruiken om te recreëren.
Onbekendheid
Het grootste probleem met de worminfecties en de gevolgen daarvan, is dat veel mensen zich niet bewust zijn van de risico’s, of de gevolgen ervan onderschatten. Uit het onderzoek bleek dat ruim zes op de tien huisdiereigenaren niet weten dat de wormen van honden of katten ook risico’s voor de mens vormen. Meer dan drie op de tien eigenaren ontwormen niet periodiek omdat ze geen wormen kunnen zien bij de ontlasting van hun dier. Jammer, want een worminfectie in een vroeg stadium is ook niet zomaar waar te nemen. Op het moment dat de wormen zichtbaar zijn in de ontlasting, is er waarschijnlijk al veel schade aangericht.
Kuur op maat
Het risico dat de honden en katten – en daarmee hun eigenaren – lopen, is sterk afhankelijk van hun leefgebied. Maar ook dieren die nooit buiten komen, lopen risico omdat eigenaren de eitjes via hun schoenen naar binnen kunnen brengen. Dierenartsen kunnen eigenaren informeren over de risico’s en de aanbevolen wormkuur voor hun dieren.
Let op: dit artikel betreft (achtergrond)nieuws en is daarom sinds november 2017 inhoudelijk niet meer aangepast.
- Pressrecord