UTRECHT - Kinderen van moeders die rookten tijdens de zwangerschap hebben op vijfjarige leeftijd een dikkere bloedvatwand. Een dikkere vaatwand vergroot bij volwassenen de kans op hart- en vaatziekten.
"Het is voor zwangere vrouwen een extra reden om te stoppen met roken, in elk geval tijdens de zwangerschap", aldus hoofdonderzoeker dr. Cuno Uiterwaal van het UMC Utrecht.
Echometing
Onderzoekers van het UMC Utrecht volgden 259 kinderen uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn waarvan de moeders rookten tijdens de zwangerschap. Op vijfjarige leeftijd bepaalden de onderzoekers via een echometing de wanddikte van de halsslagader en de elasticiteit van bloedvaten. Bij kinderen met rokende moeders bleek de bloedvatwand gemiddeld 19 micrometer dikker te zijn dan bij kinderen van niet-rokende moeders. Het effect was nog sterker als ook de vader rookte tijdens de zwangerschap.
Aderverkalking
Bij volwassenen is een dikkere bloedvatwand het begin van aderverkalking en vergroot het de kans op hart- en vaatziekten. Wetenschappers nemen aan dat een dikkere vaatwand op de lange termijn bij kinderen hetzelfde betekent als bij volwassenen. Het was al bekend dat kinderen van rokende moeders bijvoorbeeld een lager geboortegewicht en minder goed functionerende longen hebben.
Stoppen
"Ook in Nederland rookt nog een aantal zwangere vrouwen", verklaart Uiterwaal. "Deze resultaten kunnen een extra aansporing zijn om te stoppen met roken, in elk geval tijdelijk. Alleen stoppen tijdens de zwangerschap is misschien makkelijker dan helemaal stoppen. Voor rokende vrouwen is stoppen met roken tijdens de zwangerschap een uitgelezen kans om de gezondheid van hun kind te vergroten."
Het WHISTLER-Cardio-onderzoek is onderdeel van een groot onderzoek van het UMC Utrecht. Daarin worden alle kinderen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn uitgenodigd om deel te nemen aan langlopend gezondheidsonderzoek. De resultaten zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.
- UMC Utrecht