Van alle leeftijdsgroepen gaan Nederlandse jongeren tussen de 18 en 24 jaar het meest naar de huisarts. Driekwart bracht het afgelopen jaar de dokter een bezoek. Het merendeel doet dat vanwege alledaagse klachten, zo blijkt uit een onderzoek van Neprofarm, uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders.
Het merendeel (70 procent) van de jongeren gaat met alledaagse klachten naar de huisarts. De top 5 van klachten waarmee jongeren bij de dokter komen, bestaat uit spier- of gewrichtspijn , hooikoorts (of een andere andere allergie), vermoeidheid, somberheid/lusteloosheid/neerslachtigheid en oorpijn.
Hooikoorts
Voor hooikoorts of andere allergieën gaan jongeren twee tot drie keer vaker dan andere leeftijdsgroepen naar de dokter. "Hooikoorts komt meestal tot uiting rond de puberteit en is rond je twintigste levensjaar op zijn hoogtepunt. Omdat de jongeren nog niet eerder te maken hadden met hooikoortsklachten, hebben veel van hen blijkbaar de behoefte aan deskundig advies hoe ze de ongemakken het beste kunnen verhelpen", aldus Bernard Mauritz, directeur van Neprofarm.
Helft probeert klacht eerst zelf op te lossen
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders bezoekt de huisarts om deskundig advies in te winnen, nadat zij eerst zelf probeerden om de klacht op te lossen. Bij de 25- tot 34-jarigen is dit aantal zelfs 64 procent, maar bij de 18- tot 24-jarigen is dit maar 42 procent. Zij gaan twee keer vaker dan andere leeftijdsgroepen naar de dokter voor een receptgeneesmiddel, maar bij de helft van hun bezoeken kregen ze geen recept mee. 43 procent van de jongeren die met eenvoudige gezondheidsklachten bij de huisarts kwamen, werd naar huis gestuurd met het advies om even af te wachten of kreeg een zelfzorgadvies.
- Neprofarm (Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten)