Medische zelftest

Jezelf thuis testen

Getty Images

Een zwangerschapstest kun je al heel lang zelf thuis doen. Maar er komen  steeds meer producten op de markt waarmee je thuis je gezondheidstoestand kunt checken. We zetten de verschillende soorten zelftesten op een rijtje.

De verschillende testen zijn te verdelen in twee groepen:

  • De test die aangeeft of je een bepaalde ziekte of aandoening heb. Met deze test bepaal je de waarde van een stof of maak je een voorspelling.
  • De controlerende of monitoring test, die je gebruikt om iets te controleren. Bijvoorbeeld je bloedglucose of je bloeddruk.

[ITEMADVERTORIAL]

Keurmerk

De testen moeten voldoen aan verschillende regels van de Europese Richtlijn betreffende medische hulpmiddelen. Dat betekent dat zelftesten voorzien moeten zijn van een CE-merk. Als een medisch hulpmiddel aan de minimum veiligheidseisen van de Europese richtlijnen voldoet, krijgt het dit keurmerk. Alle zelftesten moeten dit keurmerk hebben en dus aan de regels voldoen.

Verkrijgbaarheid

Zelftesten zijn verkrijgbaar bij de apotheek en bij de meeste drogisten. Ook op internet heb je veel verschillende sites waar ze te bestellen zijn. De prijzen kunnen sterk uiteen lopen! Om een goed beeld te krijgen van wat een test kost, kun je het beste een vergelijkend onderzoek doen op internet.

Soorten testen

Er zijn veel verschillende zelftesten. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Zwangerschapstest

De bekendste zelftest is de zwangerschapstest. Als je zwanger bent, maak je het hormoon HcG aan. Als die stof in je urine voorkomt, laat de test een positief resultaat zien.

De meeste testen kun je doen vanaf de dag dat je overtijd bent of ongesteld zou worden. Het kan zo zijn dat in een vroege zwangerschap de test nog niet uitslaat. Andersom komt niet voor: de test zal nooit uitslaan als je niet zwanger ben!

Cholesteroltest

Een op de drie mensen heeft een te hoog cholesterolgehalte. Je kunt zelf thuis een test doen om te bepalen of jij een van deze mensen bent. Eerst zorg je met een bijgeleverde vingerprik voor een beetje bloed op de testcassette. De kleur die vervolgens verschijnt, geeft aan hoeveel cholesterol er in je bloed zit. Is je cholesterolgehalte te hoog, dan moet je je levensstijl aanpassen.

Digitale bloeddrukmeter

Soms kan het handig zijn om thuis je bloeddruk te meten. Denk bijvoorbeeld aan een zwangere vrouw. Hiervoor gebruik je een digitale bloeddrukmeter. Ze zijn er in vele soorten en maten. Vaak worden ze gecombineerd met een hartslagmeter. Een goede bloeddrukmeter meet de onder- en bovendruk en hartslag.

Menopauzetest

Met deze test kan een vrouw met behulp van zes druppels urine in tien minuten bepalen of ze zich in de menopauze bevindt. Er wordt gebruik gemaakt van een teststaafje.

Trombosetest

De trombosetest is bedoeld voor mensen die al last hebben van trombose. Met een vingerprik en een teststaafje stel je bepaalde waardes vast. Deze bel je door naar de trombosedienst voor het vaststellen van de juiste dosis medicijnen.

Ovulatietest

Met een ovulatie- of vruchtbaarheidstest kun je bepalen of je op een bepaalde dag vruchtbaar bent. Je houdt het absorberende gedeelte van een teststaafje in de urinestraal en je leest het resultaat af op het venstertje van het teststaafje. Ovulatietests sporen het ovulatiehormoon LH (luteïniserend hormoon) op, dat 24 tot 36 uur vóór de eisprong in hogere concentraties aanwezig is.

Vruchtbaarheidstest voor mannen

Met behulp van deze test kan een man de spermacelconcentratie meten. Na een lozing kan hij dit meten door het sperma te bewerken met kleurvloeistoffen. Deze test is lastig uit te voeren en het resultaat geeft geen garanties.

De spermacelconcentratie is namelijk maar één van de factoren die de mannelijke vruchtbaarheid bepalen. Een positief testresultaat is dus nog geen garantie voor vruchtbaarheid. Je kunt ook naar het ziekenhuis gaan voor een complete medische test. Dat is wel ongeveer twee keer zo duur.

Aidstest

Als je bang bent dat je aids hebt, kun je een hiv-zelftest doen met bloed of speeksel. Deze test is redelijk ingewikkeld zelf uit te voeren. Daardoor bestaat de kans dat je een fout maakt, die het resultaat beïnvloedt! De test is nooit 100 procent betrouwbaar. Je kunt hem pas doen vanaf drie tot zes maanden na het laatste risico op hiv-infectie.

Realiseer je dat de uitslag van deze test heel heftig kan zijn. Voer de test daarom uit op een tijdstip waarop je bij de dokter terecht kan of iemand in de buurt hebt die je kan steunen. Laat de uitslag altijd bevestigen door een arts.

Drugstest

Twijfel je of je puberende kind af en toe wiet gebruikt of met drugs experimenteert? Doe dan de drugstest. De test bevat verschillende stokjes waarmee je op basis van urinemonsters test of je kind iets gebruikt heeft. Binnen drie tot vijf minuten krijg je antwoord of jouw kind hasj, wiet, cocaïne, heroïne, opium, speed of XTC gebruikt.

Digitale alcoholtest

Niet alleen de politie kan meten hoeveel je hebt gedronken, dat kun je nu ook zelf met een digitale acoholtest. Deze blaastest geeft de concentratie van alcohol in je adem aan. Gekleurde lampjes en piepjes geven het promillage aan.

Infrarood koortsthermometer

Er bestaan veel manier om je lichaamstemperatuur of koorts te meten. Een hele handige methode is de digitale infrarood thermometer. Via het voorhoofd (de slaap) meet het de lichaamstemperatuur, zonder contact met de huid.

Dit is vooral handig als je de temperatuur van je slapende kind wil opnemen. Je kunt er ook de omgevingstemperatuur of de temperatuur van het badwater mee meten. Deze thermometer is minder geschikt voor volwassen, omdat de schedeldikte in de weg kan zitten.

Auteur