Uit de keuken, in het medicijnkastje

Voedsel tegen kwalen

Getty Images

Theezakjes tegen hooikoortskriebel? Ja, het helpt: het wetenschappelijk bewijs ligt er. Zo zijn er meer voedingsmiddelen die je als medicijn zou kunnen inzetten. Zelfs tegen serieuze zaken als depressie, blaasontsteking en vaatziektes.

Cranberry's tegen blaasontsteking

De bacterie die veel gevallen van blaasontsteking veroorzaakt, de E-colibacterie, nestelt zich soms zo diep in het blaasslijmvlies dat hij onaantastbaar is voor antibiotica. Daardoor helpt een antibioticakuur de patiënt vaak nét niet helemaal van een blaasontsteking af: die sluimert en duikt na een tijdje weer op. Wat te doen? Cranberrysap drinken. Daarin zitten zogeheten proanthocyanidines, die voorkomen dat bacteriën zich in de blaas kunnen nestelen. Dagelijks een glas sap is voldoende, maar je kunt ook cranberrytabletten nemen. Voor de duidelijkheid: het sap werkt preventief, dus ter voorkoming van een blaasontsteking. Als behandeling van een bestaande blaasontsteking werkt cranberry niet, maar is antibiotica nodig.

Kokos voor de stoelgang

In het sneeuwwitte vruchtvlees van de kokosnoot zitten veel vezels: 13,6 gram per 100 gram. Dat is prima voor de stoelgang, en de vezels kunnen ook nog helpen het cholesterolgehalte laag te houden en de kans op diabetes te verminderen. Prettig: kokos levert niet veel calorieën. Hetzelfde geldt voor gedroogde pruimen, die zelfs 16,1 gram vezels per 100 gram bevatten.

Bananenschil tegen wratjes

Last van wratjes? Een stukje bananenschil erop, vastplakken met een pleister, paar keer verversen en na een paar dagen zijn ze weg! De binnenkant van een bananenschil, vooral van een iets overrijpe banaan, zit vol met een antiviraal spulletje dat ook raad blijkt te weten met het virus dat wratten veroorzaakt. Het werkt alleen bij kleine en beginnende wratjes, de grotere trekken zich van een bananenschil een stuk minder aan. Trouwens: ook de binnenkant van een tuinboon doet wonderen.

Pinda's tegen hartinfarct

Vrouwen met diabetes type 2 die vijf dagen per week een handje noten of pinda’s eten, verminderen hun kans op een hartinfarct of beroerte met de helft. Dagelijks een boterham met pindakaas mag ook. Hoe dit werkt, is niet helemaal duidelijk. Pinda’s en noten zijn goed voor het cholesterol omdat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten, maar wonderlijk genoeg had de onderzoeksgroep geen duidelijk verbeterd cholesterolniveau. Maar het bewijs ligt er: een handjevol pinda’s per dag eten, is prima voor het hart!

Kruid tegen depressie

Het is onwrikbaar wetenschappelijk aangetoond dat sint-janskruid helpt tegen een depressie. Niet tegen een hele zware, maar bij een lichte tot matige depressie helpt het wel degelijk, en in individuele gevallen zelfs beter dan chemische antidepressiva. Gebruik sint-janskruid echter nooit tegelijk met chemische antidepressiva. Het kruid kan trouwens ook reageren met allerlei andere geneesmiddelen. Gebruik het daarom alleen na overleg met een arts.

Gember tegen misselijkheid

Hoe het precies werkt, dat is niet duidelijk, maar gember helpt prima tegen misselijkheid. Tegen allerlei soorten van misselijkheid zelfs, van reisziekte tot misselijkheid na een operatie, ten gevolge van een medische behandeling of tijdens de zwangerschap. Hoeveel gember precies nodig is, blijft nog wat onduidelijk, maar een theelepeltje per dag zou al veel doen. Je kunt verse gember gebruiken, waarvan je bijvoorbeeld thee zet. Voor sommige mensen is het echter ook oppassen geblazen met gember; het werkt bloedverdunnend, dus als je toch al bloedverdunners gebruikt, kun je beter eerst met de huisarts overleggen voordat je de gemberconsumptie drastisch opvoert. En zwangeren die hun misselijkheid te lijf willen gaan met gember doen er goed aan dat in ieder geval even aan de verloskundige te melden.

Knoflook tegen verkoudheid

Allicine, een bestanddeel van knoflook, helpt virussen sneller het lijf uit. Dus voor wie snottert en proest: vijf tenen rauwe knoflook per dag en je bent sneller van je verkoudheid af. Wie vijf tenen een beetje veel vindt, kan ook één knoflookcapsule nemen. Aan knoflook worden ook wel bacteriedodende eigenschappen toegekend, maar om enig effect te zien zou je er onwaarschijnlijk grote hoeveelheden van moeten eten. De remedie tegen bacteriën blijft dus: een antibioticakuur halen bij de huisarts.

Bron 
  • Plus Magazine