'Ernst klusletsel wordt onderschat'

Getty Images

Klusletsels aan de handen leiden veel vaker dan gedacht tot blijvende invaliditeit bij de slachtoffers. Dit blijkt uit een inventarisatie door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) van ongelukken tijdens het klussen in de afgelopen meimaand.

Ongelukken tijdens het klussen in en om het huis zorgen in 40 procent van de gevallen voor blijvend letsel. Het gaat meestal om doorgesneden pezen en zenuwen in de hand of arm, botbreuken en zelfs geamputeerde vingers. In verband met de vaak ernstige gevolgen van de thuisklusletsels dringt de NVPC onder meer aan op betere voorlichting voor het veilig gebruik van gereedschap bij het thuisklussen.

Onderschat

"De ernst van hand- en polsletsel wordt helaas nog steeds onderschat", stelt de voorzitter van de NVPC, René van der Hulst. "Steeds meer klussers kampen levenslang met de gevolgen van ondeskundig gebruik en onzorgvuldigheid."
 
Circa 15 tot 20 procent van de mensen die zich meldt bij de Spoedeisende hulp (SEH) van een ziekenhuis heeft letsel aan de handen. Plastisch chirurgen zien een toename van het aantal gevallen met klusletsels in de voorjaarsperiode door vrije dagen als Hemelvaart en Pinksteren en in de zomermaanden. De NVPC inventariseerde daarom voor het tweede jaar op rij de frequentie, ernst en aard van ernstige klusletsels in de maand mei.

Resultaten

Daaruit blijkt dat in totaal 41 mensen zeer ernstige klusletsels hebben opgelopen die op de Spoed Eisende Hulp terecht zijn gekomen. Van hen waren er 40 man en de leeftijd varieerden van 19 tot 87 jaar. De meeste ongelukken vonden plaats tijdens het klussen buitenshuis.

Vorig jaar waren er naar schatting 300 gevallen van klusletsel in de hele zomerperiode. Van de slachtoffers werd 70 procent doorverwezen naar een plastisch chirurg voor een operatie. Voor 40 procent van alle gevallen zorgde het ongeluk voor blijvende invaliditeit, voor 25 procent is sprake van een herstelperiode van 3 maanden tot 1 jaar en 35 procent herstelt binnen 3 maanden.

Gevolgen

Handletsel kan tot langdurige arbeidsongeschiktheid of zelfs blijvende invaliditeit leiden. Dit is een belangrijke reden voor langdurig ziekteverzuim. Mede hierdoor is handletsel een van de duurste letsels: gemiddeld gaat 20 procent op aan medische kosten en 80 procent aan arbeidskosten wegens langdurig verzuim. Vanwege de ernst van de letsels en de gevolgen roept de NVPC op tot meer voorzichtigheid bij het thuisklussen.
 
In 25 procent van de gevallen werden als gevolg van het ongeluk één of meerdere vingers (deels) geamputeerd. De grootste boosdoener was de cirkelzaag, die zorgde voor driekwart van de ongelukken. Maar ook met gereedschap als de kettingzaag, de grasmachine, schuurmachine en slijptol kwamen er afgelopen meimaand meerdere ongevallen voor.

Bron 
  • Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie